Újabb ponton támadják az uniónál Gyurcsány Ferenc cégét

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Lázár János után egy újabb miniszter ragadott tollat, hogy elvitassa a volt kormányfő vállalkozásától a 1,5 milliárd forintos megbízást.


Trócsányi László igazságügyi miniszter levelet küldött Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének, a minőségi jogalkotásért, intézményközi kapcsolatokért, jogállamiságért és az Alapjogi Chartáért felelős biztosnak. Ugyanazt szeretné elérni, mint a minap Lázár János egy másik levéllel: az Európai Bizottság bontsa fel a szerződést az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-vel. Gyurcsány Ferenc cége ugyanis egy nemzetközi konzorcium tagjaként nyert el egy uniós pályázatot, hogy az Európai Unió valamennyi tagországában elemezzék és értékeljék a 2014 utáni időszak tervezési programjait és dokumentumait.

Az igazságügyi miniszter múlt novemberi, személyes találkozásukra hivatkozva hívta fel az uniós politikus figyelmét - ahogy Trócsányi László fogalmazott - az Európai Unió és Magyarország kapcsolata szempontjából érzékeny kérdésre.

Mint írta, a közelmúltban az Európai Biztosság regionális politikáért felelős szóvivője, Jakub Adamowicz megerősítette, hogy az Európai Bizottság az Altus által vezetett nemzetközi konzorciumot választotta a kohéziós és regionális politika további alakításával kapcsolatos tanulmány elkészítésére. Az Európai Bizottság honlapja szerint 2014. március 5-én döntés született arról, hogy a társasággal mint konzorciumvezetővel négyéves időtartamra 5 millió euró összegben szerződés jön létre.

Levelében az igazságügyi miniszter megjegyezte: az Altus kizárólagos tulajdonosa Magyarország korábbi miniszterelnöke, aki ma az Országgyűlésben egy ellenzékben lévő politikai párt elnöke is. Trócsányi közismertnek mondta, hogy az Európai Bizottság a szerződések őreként kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az európai integrációs intézményekbe vetett közbizalom erős legyen, és erre tekintettel igyekszik távol tartani magát az egyes tagállamok belpolitikájától.

A miniszter szerint ennek fényében sokak szemében aggályosnak tűnhet az, ha a magyar belpolitikában aktív pártpolitikai szerepet játszó személy tulajdonában álló társaság politikai tartalmú értékelésre kap megbízást az Európai Bizottságtól - zárja levelét Trócsányi László.