Újabb plakátfestők ellen indult eljárás

-

Két szegedi aktivistát talált meg a rendőrség, az egyiket még a szüleinél is keresték, végül a Saul fia premierjéről jött ki, hogy feladja magát a hatóságiaknak – írja a delmagyar.hu. A hétfőn a fővárosban őrizetbe vett aktivistákról is vannak újabb fejlemények, a Kettős Mérce azt írja, hogy két férfit a graffitizés bűncselekményével gyanúsítanak.


A közéleti aktivistaként és újságíróként is működő (az Átlátszó Oktatás blog szerzője) Szalai Balázs önszántából ment ki a szegedi moziból a rendőrök elé, akik miután azonosították őt, bevitték a kapitányságra. Szalai valamivel nyolc óra előtt írta ki Facebookra, hogy „bent a kóterban”. Társát, az aktivistaként szintén már ismert Kékesi Márkot is előállították.


A két aktivista az egyik menekültellenes plakát szövegét fehér festékkel mázolta le, és nagy betűkkel a „Szégyen!! Szeged nem kér!!” feliratot festették a plakátra. Egy másikra pedig azt írták, hogy „Szeged nem ilyen”.
Szalai korábban a delmagyar.hu-nak azt mondta, hogy így tiltakoznak a gyűlöletkampány ellen, és a 6 szegedi plakátból 5-öt lefestettek. Azt is hozzátette, hogy ha ezért a rendőrségen kell felelnie, megteszi.


Két, másik aktivista ellen vádat is emeltek

Az első bevándorlásellenes, nemzeti konzultációval kapcsolatos plakátok múlt pénteken kerültek ki az utcára, azóta azonban civil aktivisták folyamatosan megrongálják, lefestik vagy letépik a kihelyezett óriásplakátokat. A rendőrség már több, a plakátok rongálásában részt vevő aktivistát is elfogott, akik ellen szabálysértési eljárás indult. A Kettős Mérce blog viszont újabb fejleményről ír, miszerint a Kettős Mérce két aktivistája ellen, akiket hétfőn vittek be a rendőrségre, rongálás bűncselekménye miatt vádat is emeltek. A rongálás bűncselekményének tényállását a graffitisekre szokták alkalmazni.


A graffitizés bűncselekményével gyanúsítás azt jelenti, hogy a plakátot lefestők ellen büntetőeljárás fog indulni, amely végén akár egy évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetők annak ellenére, hogy nem falfelületre firkáltak, hanem egy plakátra - írja a blog.