Újabb pénzügyi szolgáltatóknál vette át a hatalmat a jegybank

-

A felügyeleti biztosok kirendelése a befektetők védelmében történt, de társaságok működését nem függesztették fel, és nem is korlátozták.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Globeserv Befektetési Alapkezelő Zrt. (Globeserv), a Quaestor Befektetési Alapkezelő Zrt. (Quaestor Alapkezelő), illetve a Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt. (Reálszisztéma értékpapírcége) társaságokhoz a befektetési szolgáltatói piacon elvégzett vizsgálatai során észlelt szabálytalanságok miatt rendelt ki felügyeleti biztosokat.

A jegybank közleménye hangsúlyozza, hogy az érintett alapkezelőknél és befektetési vállalkozásnál nem talált ügyfélpénzek eltulajdonítását eredményező visszaélést, de az azonnali beavatkozás a befektetők jogi és gazdasági érdekeinek védelmében indokolt, a megállapított hiányosságok olyan súlyúak, hogy azok – a biztosok kirendelésén túl – a közeljövőben további felügyeleti intézkedések megtételét is indokolttá tehetik.

A Globeservnél és a Reálszisztémánál most fellelt hiányosságok alapvetően a Business Telecom Nyrt. (BTel) – MNB által feltárt, illetve ismertté vált – problémáihoz kapcsolódnak, a Quaestor Alapkezelővel szembeni intézkedések is a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél már rögzített információk miatt váltak szükségessé – közölte az MNB. A felügyeleti biztosok ma átvették az érintett intézmények irányítását azok igazgatóságaitól, és gondoskodnak a megfelelő működésről. Az intézkedések a felügyeleti biztos kirendelésének megszüntetéséig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig érvényesek.

A felügyeleti intézkedéssel érintett társaságok piaci súlya csekély, a kezelt vagyon és az ügyfélállomány alapján elenyésző részesedéssel rendelkeznek. A Reálszisztéma értékpapírcége 0,31 százalékkal részesedik a piaci kezelt vagyonból, ügyfelei száma pedig 1423. A Quaestor Alapkezelő piaci részesedése 0,06 százaléknyi a kezelt vagyon alapján, a Globeserv esetében pedig ez 0,01 százalék.

A Reálszisztéma értékpapírcége egyben forgalmazója a Reálszisztéma Kereskedelmi és Tőkehasznosító Kft. által kibocsátott kötvényeknek is, amelyek forgalomba hozatali eljárása jelenleg is tart. A jegybanki intézkedés nem ez utóbbi céget érinti, ám az MNB megítélése szerint a forgalmazó társasággal szembeni szankció a kibocsátó számára a tőkepiaci törvény szerinti kötvénykibocsátási tájékoztató kiegészítését teszi szükségessé. Ez – a tájékoztató kiegészítésének közzétételét követő két munkanapon belül – lehetőséget biztosít a befektetőknek akár a jelenlegi kötvényjegyzési megállapodástól való elállásra is – áll az MNB közleményében.