Újabb palesztin merénylő gázolt Jeruzsálemben

Fotó: MTI/EPA / Abir Szultan

-

Tizenegyen megsebesültek egy jeruzsálemi buszmegállóban – köztük egy másfél éves gyerek – egy gázolásos merénylet során. A palesztin támadót lelőtték – közölte az izraeli közszolgálati rádió hétfő délután.


A kisgyerek és egy hatvanöt éves asszony közepesen, kilencen könnyebben sebesültek meg a város bejáratánál egy buszmegállóban várakozva, amikor a kelet-jeruzsálemi Bét Hanina nevű lakónegyed egy palesztin lakosa gépkocsival szándékosan közéjük hajtott.


A támadás a város mentőállomásának közelében történt, ezért a mentők pillanatok alatt a helyszínre érkeztek, majd két jeruzsálemi kórházba szállították a sérülteket. Móse Edri, a rendőrség szóvivője a rádióval azt közölte, hogy a helyszínen tartózkodó és a merénylővel végző civilek és biztonságiak lélekjelenléte egy nagyobb merényletet akadályozott meg, mert a kocsiban egy baltát találtak, amellyel minden bizonnyal izraeliek életére tört volna a támadó.Izraelben és a palesztin területeken már harmadik hónapja szinte napi rendszerességgel ismétlődnek a hasonló támadások, valamint az összetűzések az izraeli rendfenntartókkal ( egy alkalommal videóra is vették a merényletet).

A támadások kiváltó oka az a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.