Újabb összecsapások Baltimore-ban a kijárási tilalom ellenére

Fotó: MTI/MTVA / Noah Scialom

-

Füstgránátokat, paprikaspray-t és gumilövedékeket vetett be a rohamrendőrség a több száz emberből álló tiltakozó tömeg ellen, amely dacolt a helyi idő szerint kedd este tíz órakor életbe lépett kijárási tilalommal.


Helyszíni beszámolók szerint a tüntetők üvegpalackokkal dobálták meg a rohamrendőröket, és visszahajigálták közéjük a füstgránátokat. Közben rendőrségi helikopterek jelentek meg a tüntetés helyszíne, a város nyugati része felett, és távozásra szólították fel az összegyűlteket.

Sérültekről és letartóztatásokról egyelőre nem érkeztek hírek.

Hírügynökségi jelentések szerint a város többi részén betartják a kijárási tilalmat.


Hétfőn súlyos zavargások robbantak ki a marylandi városban, néhány órával a rendőri őrizetben elszenvedett súlyos gerincsérülésébe belehalt 25 éves Freddie Gray temetése után, a búcsúztatás helyszínétől néhány utcasaroknyira.

A zavargások miatt rendkívüli állapotot és egyhetes éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a városban, valamint tízezer nemzeti gárdistát és rendőrt helyeztek készenlétbe.

A hétfő délután kezdődött zavargások során 20 rendőr megsebesült és 235 tüntetőt - köztük 34 fiatalkorút - vettek őrizetbe. A polgármesteri hivatal kedden közölt összesítése szerint a városban 19 épületet és 144 gépjárművet gyújtottak fel.

Barack Obama elnök részvétét fejezte ki a Gray családnak, de egyúttal kontraproduktívnak nevezte a zavargásokat. Azt mondta, a baltimore-i erőszak elterelte a figyelmet a korábbi napok békés és konstruktív tiltakozásairól. Obama leszögezte, hogy nincs mentség a baltimore-i erőszakra, a felelősöket és a fosztogatókat bűnözőkként kell kezelni.