Közel 7 évtizedes melegrekord dőlt meg csütörtökön

-

A hajnali legmagasabb minimális hőmérsékleti rekordok után csütörtökön délután az országos napi melegrekord is megdőlt: Szegednél 36 Celsius-foknál is melegebb volt az idő.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az eddigi legmelegebbet ezen a napon Kaposváron mérték 1947-ben. Akkor 35 fokig melegedett a levegő. Most viszont egy Szeged-külterületen lévő állomáson 36,4 fokot mértek, így ez az új szeptember 17-i maximális hőmérsékleti rekord.


Az előrejelzés szerint pénteken és szombaton a Dunától keletre még többfelé mérhetnek 30 fok feletti hőmérsékletet. Aztán viszont a meleg légtömeg fokozatosan kiszorul a Kárpát-medencéből.


a maximum és a minimum is megdőlt

A meteorológiai szolgálat délelőtt azt közölte: a szeptember 17-re vonatkozó országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord „jócskán megdőlt". Mostanáig ezen a napon 1947-ben Pannonhalmán volt a legmelegebb a hajnal, akkor 21,2 fokot mértek. Most viszont a Mátra nyugati lábánál fekvő Hasznos településen a leghűvösebb órákban is 23,6 fok volt.

Emellett több fokkal megdőlt a fővárosi minimumhőmérsékleti rekord is. A korábbi, a Széchenyi-hegyen 1982-ben regisztrált 18 fokhoz képest csütörtökre virradóra Budapest belterületen mindössze 21,3 fokig süllyedt a hőmérséklet - írta a meteorológiai szolgálat.