Újabb ország haragját váltották ki a török Szíriánál

-

A törökök harckocsikkal mentek be Irakba, hogy kiképezzék az önállóságra törekvő kurdokat, elvileg az Iszlám Állam ellen. A jelek szerint nem hisz ebben a vonakodva bár, de ugyancsak a terrorszervezet ellen küzdő iraki kormány.


Mintegy 150 török katona érkezett pénteken Irak második legnagyobb városa, az Iszlám Állam dzsihadistáinak kezén lévő Moszul közelébe az iraki kurd fegyveres erők kiképzését szolgáló misszió keretében.

Az iraki államfő szombaton élesen tiltakozott a török lépés miatt, azt a nemzetközi jog durva megsértésének nevezte. Az iraki kormány sajtóirodája hozzátette, hogy az „egy zászlóaljnyi, több harckocsival és ágyúval felszerelt alakulat”a bagdadi hatóságok kérése és engedélye nélkül lépett be az ország területére. A külügyi tárca közleményében az ország szuverenitása megsértésének és behatolásnak minősítette a török akciót, hangsúlyozva, hogy Irak elutasít minden olyan katonai beavatkozást, amelyet a bagdadi szövetségi kormánnyal nem egyeztettek.

Török biztonsági források arra hivatkoztak, hogy két és fél éve vannak már török csapatok Irak északi részén a helyi vezetéssel kötött együttműködési megállapodás keretében, amely az Iraki Kurdisztán fegyveres erejének, a pesmergáknak a kiképzését célozza. A pénteki csapatmozgást állítólag a misszióban részt vevő katonák rotációjának keretében hajtották végre.

A 20-25 harckocsival támogatott, friss katonai kontingenst Basika város térségébe vezényelték, amely északra fekszik az Iszlám Állam fegyveresei által 2014 júliusában megszállt, több mint egymillió lakosú Moszultól.

Az iszlám-konzervatív ankarai kormány, amely gyanúsítások szerint régóta támogatja a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjével ellenséges, radikális lázazó csoportokat, a nyugati szövetségesek nyomására nyáron csatlakozott a dzsihadisták elleni nemzetközi koalícióhoz, és végrehajtott néhány légicsapást az Iszlám Állam szíriai állásai ellen.

Washingtonnak tudomása van arról, hogy Törökország katonák százait küldte Észak-Irakba, ez a lépése azonban nem része az Egyesült Államok vezette koalíció tevékenységének – közölte pénteken az amerikai védelmi tárca két tisztségviselője.

Törökország szoros kapcsolatokat ápol az észak-iraki kurd autonóm régióval, miközben a határa túloldalán tevékenykedő szíriai kurd csoportokat ellenségesnek tekinti.

Fuád Maszúm iraki államfő szombati nyilatkozatában élesen bírálta Törökországot. Az elnök a nemzetközi jog, illetve a nemzetközi normák durva megsértéséről beszélt. Maszúm felszólította az ankarai kormányt, hogy haladéktalanul vonja ki katonáit Irakból. Az államfő utasította a külügyminisztériumot, hogy tegye meg a szükséges lépéseket Irak függetlenségének és szuverenitásának megvédése érdekében.

Iraki biztonsági források szombaton már több száz török katonát említettek. A korábbi hírek arról szóltak, hogy mintegy 150 török katona érkezett előző nap Moszul közelébe.