Újabb orosz légicsapások kezdődtek Szíriában

Forrás: Russian Defence Ministry

-

A repülőgépek az Aszad-rezsimmel szemben álló, de nem az Iszlám Államhoz tartozó csoport állásait támadták az ország észak-nyugati részén.


A szerdai után újabb légitámadást hajtottak végre orosz harci gépek Szíriában – írta a BBC. A bevetésekre elsősorban az ország észak-nyugati részén fekvő Ildib tartomány területén, valamint a délebbre fekvő Hamánál került sor libanoni források szerint. A támadások célpontja a libanoni al-Mayadeen televízió szerint egy Basar al-Aszad elnök rendszere ellen harcoló, de nem az Iszlám Államhoz tartozó csoport volt.


Ha a hír igaz, az megerősítheti azokat a nyugati félelmeket, miszerint – ahogy szerdai elemzésünkben megírtuk – az orosz beavatkozás célja az Iszlám Állam elleni fellépés helyett valójában Aszad diktatúrájának életben tartása. Nyugati hírforrások szerint ugyanis a szerdai első támadásnak szintén olyan rendszerellenes csoportok voltak a célpontjai, amelyek az Iszlám Állammal is szemben állnak egyúttal.

A most támadott frakció nemrég szorította ki Idlib tartományból a kormányerőket. Aszad hadserege – mint azt alábbi ábránk is mutatja – mára az ország területének csak töredékét ellenőrzi, az orosz beavatkozás viszont alapjaiban változtathatja meg a helyzetet.


Orosz katonai jelenlét Szíriában