Újabb nukleáris tesztet tervez Észak-Korea

-

Déli szomszédjuk állítja ezt, aki szerint ezekkel szándékosan provokálni akarják az ENSZ-t és a nemzetközi közösséget.


A dél-koreai hírszerzés szerint Észak-Korea újabb földalatti nukleáris tesztet tervez végrehajtani – írta a Telegraph. Mindez egy nappal azután, hogy kilőttek egy nagy hatótávolságú rakétát, amivel az észak-koreai állami tévé szerint sikeresen pályára állítottak egy műholdat. Az USA, Dél-Korea és Japán szerint azonban a kilövés valódi célja a ballisztikus rakéta tesztje volt.


A tervezett teszt már az ötödik lenne az országnak, január elején már kísérleteztek egy hidrogénbomba felrobbantásával, de az észak-koreai média híradásaival szemben, valószínűleg nem volt sikeres.

A provokációk sorozatát azonban valamiért nagyon erőlteti Phenjan, pedig már két legnagyobb szövetségese, Kína és Oroszország is elítélte az országot miattuk.

A legrosszabb kapcsolat azonban továbbra is Dél-Koreával van: hétfőn egy észak-koreai hadihajó a Sárga-tengeren egy vitatott felségterületű részen haladt át, amikor a dél-koreai hadihajó figyelmeztető lövéseket adott le. Összesen ötöt, az északi hajó azután visszafordult. Nem az első eset, hogy határsértést követnek el, de az incidens csak ritkán fajul lövöldözésig.