Újabb nő robbantotta fel magát Nigériában

Forrás: AFP

-

A Boko Haram küldi a merénylőnőket a tömegbe.


Egy zsúfolásig megtelt evangélikus templomban felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylőnő vasárnap Nigéria északkeleti részén. Szemtanúk szerint a terrorcselekményben legalább öten meghaltak.

Az eset Yobe tartomány legnagyobb városában, Potiskumban történt. Az evangélikus közösség egyik tagja azt mondta, hogy a merénylő az egybegyűlt hívők között robbantotta fel magát.

Több hasonló eset is történt a héten. Pénteken több, ugyancsak női merénylő robbantotta fel magát a Yobéval szomszédos Borno állambeli Maiduguri közelében, Zabarmari településen. A robbantásokban legalább 55 ember meghalt, és száznál többen megsebesültek. Az áldozatok között vannak gyerekek is, és egy katona is meghalt. Mivel sok a súlyos sebesült, nem kizárt, hogy növekedni fog a halálos áldozatok száma. A sebesülteket három helyi kórházba szállították, de szemtanúk szerint nincs elegendő hely az ellátásukhoz.

Chris Olukolade katonai szóvivő azt mondta, hogy legalább hat merénylőnő röpítette levegőbe magát Zabarmariban az összegyűlt tömegben. A katonák találtak egy robbanóanyaggal megpakolt gépkocsit is, amiből arra lehet következtetni, hogy a szélsőségesek újabb merényletekre készültek.

Ezeket a merényleteket, mint ahogyan az elmúlt napok terrortámadásait is, a Boko Haram iszlamista szélsőséges csoport számlájára írják. Az elmúlt tíz nap során Borno állam falvaiban és mecsetjeiben legalább 200 embert öltek meg a szélsőségesek.


A Boko Haram tavaly nagy területeket vont ellenőrzése alá Nigéria északkeleti részén, és bejelentette, hogy iszlám kalifátust hozott ott létre. A szervezet célja a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozása Nigéria északkeleti részén és a szomszédos területeken is, ezért a terrorcsoport már Kamerunra és Nigerre is kiterjesztette harcát.