Újabb nagyszabású kibertámadást hiúsítottak meg Ukrajnában

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI

-

A belügyminiszter szerint egyértelmű, hogy a támadás Oroszországból indult.


A Petya nevű zsarolóvírus újabb támadási hullámát akadályozták meg Ukrajnában – mondta Arszen Avakov. A belügyminiszter szerint a támadás kedden indult, ám ukrán kiberrendőrség blokkolta a vírust, és megakadályozta elterjedését. Avakov szerint ez a támadás is az M.E.Doc. vállalat szervereiről indult. A cégnél előző nap házkutatást tartottak, lefoglalták a szervereit: a miniszter szerint a szervereken hagyott nyomok azt mutatják, hogy a támadás oroszországi forrásból eredt.

A Petya nevű zsarolóvírus múlt kedden villámgyorsan terjedt el, és a legtöbb gondot Ukrajnában okozta. Harminc bank rendszerét támadta meg – köztük az OTP leánybankjában –, de észlelték több állami- és magáncégnél, a Boriszil reptéren, de még a leállított csernobili atomerőműben is. A kijevi kormány szerint a hackertámadás stratégiai létesítmények működésében nem okozott fennakadást, másnap pedig bejelentette, hogy megfékezték a vírus terjedését. Egy-két napba viszont még beletelt, amíg mindenhol újra működőképessé váljanak számítástechnikai rendszerek.

Az ukrán kiberrendőrség szerint a támadás az M.E.Doc. könyvelési programjáról indult, és a vírus egy programfrissítéssel települt a rendszerekbe. Ezt állítólag több szakértő is megerősítette, az M.E.Doc vállalat viszont váltig állítja, hogy a vírus nem az ő szervereikről terjedt szét. Szerhij Demegyuk, a kiberbűnözés elleni részlegének vezetője a héten azt mondta, hogy a M.E.Doc. vállalatot akár büntetőjogi felelősség is terhelheti azért, mert tudott a biztonsági kockázatról, de nem tettek semmilyen megelőző intézkedést.