Újabb Munkácsy-festményre kapott elővásárlási jogot az állam

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Soós Lajos

-

Védett lesz a Krisztus Pilátus előtt című kép is. A kormány szeretné megakadályozni, hogy a Munkácsy-trilógia másik festményét, a Golgotát a tulajdonos, Pákh Imre kivigye az országból.


A Miniszterelnökség a Magyar Nemzeti Bankkal egyetértésben kezdeményezte, hogy védetté váljék Munkácsy Mihály Krisztis Pilátus előtt című festménye is. A kormány egy héttel ezelőtt kérte a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodáját az eljárás megindítására a Munkácsy-trilógiához tartozó Golgota című festmény esetében.


Az örökségvédelmi törvény szerint ez azt jelenti, hogy a képekre kiviteli tilalom, az őrzési helyében bekövetkező változás esetén bejelentési kötelezettség és állami elővásárlási jog vonatkozik.Az eljárás során előbb kirendelt szakértők mondanak véleményt, majd a Kulturális Javak Bizottsága vitatja meg az ügyet, végül pedig a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodája hoz határozatot, amelyet a műalkotás tulajdonosa bíróságon megtámadhat.

„Az újabb védési eljárással a kormány megerősíti azt a korábbi szándékát, hogy nemzeti festészetünk kiemelkedő alkotásai magyar érdekkörben maradjanak" - áll a közleményben.

Az Ecce Homo Debrecené, a Krisztus Pilátus előtt című festményt pedig megvásárolta a magyar állam. Így májustól újra együtt van a három Munkácsy-kép a debreceni Déri Múzeumban. A Golgota viszont az Amerikában élő magyar üzletember, Pákh Imre tulajdona, aki a minap közölte, el akarja szállíttatni az alkotást a Déri Múzeumból. A miniszterelnökség ezért kezdeményezte a festmény védetté nyilvánítását, hogy együtt maradjon a Trilógia.