Újabb merénylet volt Spanyolországban – lelőtték a támadókat

Fotó: AFP / LLUIS GENE

-

Egy tengerparti üdülőhelyen hajtottak a tömegbe. Többen megsérültek.


A katalán rendőrség egy éjszakai akcióban agyonlőtt négy feltételezett terroristát. Az ötödiket megsebesítettek és elfogtak, ám később ő is meghalt.

A támadók gázolásos merényletet követtek el a Barcelonától 120 kilométerre, Cambrils központjában. Hét embert megsebesítettek, kettőt súlyosan. A rendőrség a nyomukba eredt, rajtuk ütött, és lelőtte őket. A gyanúsítottak robbanó övet hordtak a testükön. Ezeket a rendőrök felrobbantották. Később kiderült, hogy az övek nem voltak valódiak.

A város lakóit felszólították, hogy ne menjenek ki az utcára, ne kockáztassák az életüket.

Joaquín Forn katalán belügyminiszter szerint a cambrilsi merényletet ugyanúgy követték el, mint a barcelonait. Azt nem árulta el, mi alapján látnak kapcsolatot a két eset között, de megerősítette, hogy a barcelonai furgon sofőrje még szökésben van.

A helyi média szerint a cambrilsi gázolók egy rendőrautónak is nekihajtottak.


Barcelonai áldozatok

A barcelonai merénylet halálos áldozatai és sebesültjei között ausztrálok és hongkongiak is vannak. A katalán belügyminisztérium korábban azt közölte, hogy a spanyolokon kívül franciák, németek, hollandok, argentinok, venezuelaiak, belgák, peruiak, írek, kubaiak, görögök, macedónok, britek, osztrákok, pakisztániak, tajvaniak, kanadaiak, ecuadoriak, amerikaiak, kuvaitiak, törökök és kínaiak is vannak az áldozatok között. Azt nem pontosították, hogy ki halt meg és ki az, aki csak megsebesült közülük. Tizenöt sebesültnek súlyos az állapota, 23-nak kevésbé súlyos, 50-nek kisebb sérülései vannak. Gyerekek is vannak köztük.