Újabb menekültdráma történt a Földközi-tengeren

-

Líbia partjainál legalább 40 menekült vesztette életét egy hajóbalesetben – tájékoztatott vasárnap az olasz média.


A szerencsétlenül járt afrikai bevándorlók közül 27-nek a holttestét a líbiai fővárostól, Tripolitól keletre található Zliten strandján találták meg, míg a többi halottat a település közelében mosta partra a tenger.

A Triton nevű európai uniós határvédelmi misszió ezenkívül további 30 migráns után kutat, akik a baleset óta nem kerültek elő.

Az Afrika felől Európába tartó migránsok nagy része a belpolitikai káosz uralta Líbia partjairól indul útnak embercsempészek közreműködésével. Idén már több ezren vesztették életüket, miközben megpróbáltak átkelni a Földközi-tengeren.

Eközben a görög partoknál is történt egy menekülteket érintő szerencsétlenség: legalább egy nő és két gyerek fulladt meg vasárnap Leszbosz szigeténél, amikor az őket 63 másik migránssal együtt szállító gumicsónak nekiment egy sziklának. Az utasok közül hét embert még mindig nem találnak, a többieknek viszont sikerült partot érniük. A gumicsónakban ülők nemzetisége egyelőre nem ismert.


Az utóbbi hetekben már több tucat menekült vesztette életét, miközben Törökországból elindulva megpróbált az Égei-tengeren valamelyik görög szigetre eljutni.

Jannisz Muzalasz, a bevándorlási ügyekben illetékes görög miniszter szombat este tiltakozott azon felvetés ellen, hogy a jövőben az athéni olimpiai negyedben helyezzenek el nagyjából 50 ezer menekültet.

„Ciprasz miniszterelnök és én is mindig azt mondtuk, hogy nem tudjuk országunkat egy óriási menekülttáborrá változtatni” - hangsúlyozta Muzalasz.

Az ötletet nemcsak gazdaságilag, hanem politikailag és társadalmilag sem lehet keresztülvinni – mutatott rá a tárcavezető a Mega nevű görög televíziós csatorna egyik szombat este sugárzott beszélgetős műsorában.

A Spiegel című német hírmagazin szombaton forrásai megnevezése nélkül arról számolt be, hogy az Európai Bizottság tervbe vette a menekültek regisztrációját végző leszboszi és kószi befogadóközpontok áthelyezését a görög szárazföldre.

„Görög részről nem létezik ilyen ötlet” - mondta Muzalasz. Hozzátette: amennyiben a vasárnapra összehívott rendkívüli brüsszeli európai uniós csúcstalálkozón – ahol a nyugat-balkáni migrációban érintett 10 ország, köztük Magyarország képviselői lesznek jelen – ez a felvetés felmerülne, a görög kormány nemleges választ ad rá.