Újabb magyar jutott ki a foci-Eb-re

Fotó: Getty Images / István Hajdu

-

Kassai Viktort is delegálta az UEFA a jövő nyári, franciaországi Európa-bajnokságra. Összesen 18 játékvezető fúj majd a tornán.


Az UEFA a teljes bírói stábot – tehát a most megnevezett játékvezetők eddig meg nem nevezett segítőit is – 2016 februárjában jelöli ki, de rendszerint a segítők a vezetőbíróval azonos nemzetiségűek.

Kizárólag Angliát képviselik ketten a keretben, amelyben helyet kapott az olasz Nicola Rizzoli is, aki a tavalyi világbajnokság döntőjében bíráskodott. A játékvezetők segítőikkel együtt közös felkészülésen vesznek részt április 18. és 22. között Franciaországban, ahol tesztek is várnak rájuk. A stábok június 6-án utaznak az Eb helyszínére.

A 2011-ben az év játékvezetőjének választott Kassainak ez lesz a harmadik Európa-bajnoksága, igaz, az elsőn tartalékként szerepelt. A 2012-es lengyel–ukrán rendezésű tornán nyújtott teljesítménye viszont arról maradt emlékezetes, hogy a spanyol–olasz rangadó utáni második csoportmeccsén, az ukrán–angolon nem adta meg a hazaiak gólját – noha a labda túljutott a gólvonalon –, emiatt nem kapott több feladatot.

Kassai szerepelt a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon, amelyen négy találkozót vezetett, köztük a spanyol–német elődöntőt. A magyar bíró döntőket is vezetett: előbb a 2008-as pekingi olimpiáét, majd a 2010/11-es Bajnokok Ligájáét.

A június 10-én kezdődő Eb-n, amelyre 44 év után kijutott a magyar válogatott is, összesen 51 mérkőzést rendeznek.

A 2016-os Európa-bajnokságra kijelölt 18 játékvezető:
Martin Atkinson (angol), Felix Brych (német), Cüneyt Cakir (török), Mark Clattenburg (angol), William Collum (skót), Jonas Eriksson (svéd), Ovidiu Hategan (román), Szergej Karaszev (orosz), KASSAI VIKTOR, Pavel Kralovec (cseh), Björn Kuipers (holland), Szymon Marciniak (lengyel), Milorad Mazic (szerb), Svein Moen (norvég), Nicola Rizzoli (olasz), Damir Skomina (szlovén), Clement Turpin (francia), Carlos Velasco Carballo (spanyol)