Újabb magyar birkózó jutott ki az olimpiára

Fotó: MTI/EPA / Szerhij Dolzsenko

-

Varga Ádám (felső képünkön pirosban) olimpiai kvótát szerzett a kötöttfogásúak 98 kilogrammos súlycsoportjában a szerbiai nagybecskereki kvalifikációs birkózóversenyen.


A négy között a kvótáért a német Peter Öhlerrel csapott össze a magyar versenyző, aki nagyon összeszedetten birkózott az első három percben. Hajtotta ellenfelét, akit meg is intettek, lentről pedig a magyar szépen kiemelte, majd megdobta őt. A folytatásban a német nagyobb elánnal küzdött, és a második három perc elején a magyart meg is intették. Parterhelyzet következett, és Öhlernek lentről sikerült összefognia Vargát, aki folyamatosan mozgott, és hiába emelte meg őt a német, eldobni nem tudta. Vargának ezek után már csak arra kellett figyelnie, hogy Öhler ne tudjon állásból pontot csinálni. Varga Ádám ezt nem is engedte, kézben tartotta a meccset az utolsó percben is, így megszerezte a súlycsoportban a riói indulási jogot.


Vargát (pirosban) Rióban is láthatjuk


„Nem izgultam a verseny előtt jobban, mint bármelyik más versenyt megelőzően – kezdte Varga. – Úgy érzem, egész nap összeszedett voltam, sikerült megcsinálni minden meccsen, amit elterveztünk. Kicsit ugyan döcögősebben kezdtem az első meccsen, de ez nálam mindig így van. Nagyon örülök, hogy sikerült kihasználnom azt a lehetőséget, amit kaptam.”

A többszörös Európa-bajnoki érmes Ligeti Dániel remekül kezdte a napot: két, akciókban gazdag mérkőzésen vívta ki az elődöntőbe jutást. A szombathelyi nehézsúlyú versenyző előbb a román Rares Chintoyant győzte le 12-2-es technikai tussal, majd a lengyel Robert Barant 10-3-as pontozással.

Az elődöntőben a riói kvótáért Ligeti az ukrán Eb-bronzérmes Alen Zajszejevvel csapott össze, de 7-3-ra kikapott, így nem szerzett riói indulási jogot.


Négy magyar biztosan lesz Rióban

A nap többi magyarja nem jutott a legjobb négybe: a kötöttfogású Lám Bálint egy győzelem után kikapott a negyeddöntőben, Németh Zsanett (75 kg) és Wilson Vanessa (69 kg) szintén a nyolc között búcsúzott, míg Szmik Attila a selejtezőben kapott ki.

A szerbiai versenyen pénteken Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 66 kg), szombaton pedig Veréb István (szabadfogás, 86 kg) szerzett olimpiai kvótát. A kvótát tavaly megszerző Lőrincz Viktorral együtt így négy magyar birkózó részvétele biztos az augusztusi nyári játékokon.