Újabb magas rangú kínai politikus került korrupciós botrányba

-

Súlyos fegyelmi vétségek gyanúja miatt indult vizsgálat a délkelet-kínai Fucsien tartomány kormányzója, a Sinopec kínai állami olajvállalat volt vezetője ellen - közölte csütörtökön a kínai korrupcióellenes hatóság.


A Kínai Kommunista Párt (KKP) központi fegyelmi ellenőrző bizottsága azt nem részletezte, hogy Szu Su-lint pontosan milyen fegyelmi vétségekkel gyanúsítják, bár e megfogalmazás általában korrupciós ügyeket takar Kínában.


A politikus 2011 óta tölti be a Tajvan szigetével szemben fekvő, Kína egyik leggazdagabb területének számító Fucsien tartomány kormányzói tisztségét, egyúttal a KKP tartományi vezetőhelyettese is. Ezt megelőzően élete nagy részében az olajiparban dolgozott, és kormányzói kinevezése előtt a világ egyik legnagyobb cégének számító állami olajvállalat, a Sinopec elnöke volt.

Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkár 2012 végén hirdette meg a korrupció elleni harcát, amelynek során eddig már számos magas rangú, befolyásos párttag került rács mögé. Köztük a legfelsőbb politikai vezetés volt tagja, a belbiztonságot korábban felügyelő Csou Jung-kang is, aki egy másik kínai állami olaj- és gázipari óriás, a CNPC vezérigazgató-helyetteseként is dolgozott. Csou életfogytiglani börtönt kapott korrupció miatt.