Újabb letartóztatások Párizsban terrorizmus miatt

Fotó: AFP / THOMAS SAMSON

-

Három embert vett őrizetbe a francia rendőrség az egy hete a fővárosban megakadályozott terrortámadással összefüggésben. Azzal gyanúsítják őket, hogy annak a 24 éves algériai állampolgárnak a tettestársai, aki templomok ellen tervezett terrortámadást.


Sid Ahmed Ghlam múlt vasárnap feltehetően véletlenül lábon lőtte önmagát saját fegyverével. A segítségére kiérkező mentők riasztották a rendőrséget, amely a tervezett iszlamista terrortámadásra utaló dokumentumokat és fegyvereket talált a férfi gépkocsijában és a lakhelyén. Azzal is gyanúsítják, hogy megölt egy 32 éves nőt egy gépkocsiban.

Az ügyben vasárnap reggel egy 27 éves férfit Párizs egyik külvárosában, Saint-Ouenben vették őrizetbe, miután DNS-mintáját azonosították az algériai gyanúsított lakásán talált hajkefén. Egy másik férfit szombaton vettek őrizetbe, az ő DNS-mintáját Ghlam gépkocsijában azonosították. A harmadik személyt azért vették őrizetbe, mert azzal gyanúsítják, hogy segítette az algériai iszlamistát.

Manuel Valls miniszterelnök és rendőrségi források is azt közölték, a gyanú szerint az algériai férfit távolról irányította egy vagy több rejtélyes ember. Feltehetően Szíriában tartózkodnak, s egyértelműen azt adták neki utasításba, hogy keresztény templomok ellen hajtson végre merényletet.

A nyomozók azt is vizsgálják, honnan származik a fegyverarzenál, amit a Franciaországba családegyesítéssel érkezett, informatikusnak tanuló algériai férfi kollégiumi szobájában, illetve a gépkocsijában találtak.