Újabb lengyel fejlemény, ami az uniót az Orbán-kormányra emlékezteti

Fotó: AFP / JANEK SKARZYNSKI

-

A kormányváltással a közszolgálati médiumok teljes lefejezése is megtörtént. Németországi kormányforrások ezt az Orbán-kormány módszereihez hasonlították.


Lemondtak a lengyel közszolgálati televízió csatornáinak vezetői, lépésük a médiatörvénynek a lengyel parlament által elfogadott módosításával függ össze – közölte a Gazeta Wyborcza liberális napilap honlapja.

Piotr Radziszewski, a TVP1 , Jerzy Kapuscinski, a TVP2 főnöke, Katarzyna Janowska, a TVP Kultura, valamint Tomasz Sygut, a Televíziós Hírügynökség vezetője egyidejűleg nyújtotta be lemondását, amelyet Janusz Daszczynski, a lengyel közszolgálati televízió főigazgatója elfogadott.

A lengyel parlamenti alsóházban szerdán, a felsőházban pedig csütörtök este megszavazott jogszabály azonnali hatállyal megszünteti majd a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetésének mandátumát. A törvénymódosítás hatálybalépése előtt még Andrzej Duda államfő jóváhagyása szükséges.

A minap a Spiegel cikkezett arról, hogy az új jobboldali lengyel kormány intézkedései a németek legrosszabb sejtéseit váltják valóra és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt idézik. A német lapnak a német kabinet egy tagja úgy nyilatkozott: ami most Varsóban történik, az visszaigazolja a legrosszabb sejtéseiket. Szavai alapján az, ahogyan az új lengyel vezetés igyekszik nyomást gyakorolni a sajtóra és az igazságszolgáltatásra, az Orbán-kormány módszereit idézi.