Újabb lefejezésekről tettek közzé videót az iraki dzsihadisták

-

Négy, rablással és gyilkossággal vádolt férfi lefejezéséről tett közzé videofelvételt kedden az Iszlám Állam terrorszervezet – jelentette az AFP francia hírügynökség, amely szerint az állítólagos bűnözőket az észak-iraki Ninive tartományban végezték ki nyilvánosan.


Szakértők szerint a radikális szunnita csoportnak az lehetett a fő célja a felvétel közlésével, hogy megmutassák: a közelmúltbeli vereségek ellenére még mindig képesek „rendet tartani” az általuk uralt területeken. Az iraki kormányerők a múlt héten szorították ki a szélsőségeseket Tikrít városából.

Az internetre feltöltött videó tanúsága szerint egy álarcos fegyveres az összegyűlt emberek előtt felolvassa a „Ninive állami iszlám bíróság” által kiszabott halálos ítéletet, majd egy hóhér lefejezi a négy elítéltet, a holttesteket pedig felteszik egy kisteherautó platójára. A felvételen az is látható, amint a rablók áldozatai visszakapják pénzüket.

Az Iszlám Állam fegyveresei tavaly nyáron Ninive tartomány jelentős részét elfoglalták. Bár az iraki kormányerők az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatásának segítségével nemrégiben visszafoglaltak bizonyos területeket, a tartomány továbbra is a dzsihadisták egyik fellegvára. Az Irakban és Szíriában hatalmas területeket elfoglaló Iszlám Állam korábban több olyan felvételt is közzétett az interneten, amelyen a csoport tagjai által végrehajtott mészárlások láthatók.

Hétfőn az iraki hatóságok megkezdték a felszabadított Tikrítben található tömegsírok feltárását, amelyekben becslések szerint több száz, az IÁ harcosai által meggyilkolt katona holtteste heverhet. A korábban az Iszlám Állam uralma alatt álló városban az iszlamisták mintegy 1700 katonát ejtettek foglyul tavaly júniusban.