Újabb kompromittáló dokumentumoktól tart Hillary Clinton

Fotó: AFP / RHONA WISE

-

A Clinton-csapat szerint az oroszok járatják le a demokraták elnökjelöltjét.


Hillary Clinton kampánycsapata aggódik, hogy a WikiLeaks újabb dokumentumokat hoz nyilvánosságra a konvenció idején – mondta Jennifer Palmieri. A Clintont támogató „Hillary for America” csoport kommunikációs igazgatója szerint a WikiLeaks kiszivárogtatásait szándékosan időzítették a demokraták konvenciójának idejére, hogy a lehető legnagyobb zűrzavart idézzék elő a demokrata táborban.

„Szerintem még nem fejezték be” – mondta Palmieri. Úgy véli, a kiszivárogtatások hátterében az oroszok állnak, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólag szívesebben látná Donald Trumpot a Fehér Házban. Palmieri óvatosan fogalmazott: „Nem tudhatjuk pontosan, de szeretnénk, ha az emberek megértenék, hogy szerintünk az oroszok állnak háttérben.”

A demokrata konvenció első napján a küldöttek kedélyeit felborzolták azok a dokumentumok, amelyeket a WikiLeaks hozott nyilvánosságra. A dokumentumok bizonyítják, hogy a Demokrata Párt vezetése az előválasztásokon Clinton javára és vetélytársa, Bernie Sanders szenátor kárára manipulált. A kiszivárogtatás nyomán lemondásra kényszerítették a párt elnökét, Debbie Wasserman Schultz floridai politikust, és már nem is ő, hanem Baltimore polgármester asszonya nyitotta meg a konvenciót.

A párt korábbi vezetőjét, Howard Deant is megdöbbentette, hogy ilyen praktikák előfordulhattak a párton belül: „Sokkolt és hihetetlenül elkeserít az, ami történt.”

Nem akarta kommentálni a kiszivárogtatást és annak következményeit a demokraták választási esélyeire a Fehér Ház. „Nekem az a felelősségem, hogy megvédjem az FBI és más nemzetbiztonsági ügynökségek tevékenységét, hogy megfelelő körülmények között végezhessék munkájukat és majd a nyilvánosság elé tárhassák a tényeket” – mondta Josh Earnest szóvivő. A Szövetségi Nyomozó Iroda már megkezdte a nyomozást.

Tudomása szerint Obama elnök nem beszélt az ügyről Putyin orosz elnökkel – mondta a szóvivő. A Laoszban tárgyaló John Kerry külügyminiszter felvetette a kérdést orosz kollégájának, Szergej Lavrovnak.