Újabb két színtársulat utasítja vissza a POSzT versenyét

Forrás: MTI/MTVA / Sóki Tamás

-

Az Örkény Színházhoz hasonlóan a STEREO Akt és a Szputnyik Hajózási Társaság sem vesz részt a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) versenyén. Döntésük oka: nem látják biztosítva, hogy a zsűri végleges összeállítása konszenzusos, átlátható formában történjen.


Szűk egy hete áll a bál a POSzT háza táján, miután a színházi szemle szakmai tulajdonosai, a Magyar Színházi Társaság és a Vidnyánszky Attila elnökletével vezetett Magyar Teátrumi Társaság nem fogadták el a Kritikusok Céhének jelöltjét, Csáki Juditot a POSzT zsűrijébe. Ez a nyilvánosság számára egyelőre nem megindokolt döntés (a Magyar Teátrumi Társaság a magyarnarancs.hu-nak adott válaszában nem részletezte Csáki Judit visszautasításának okát) szinte azonnal arra ösztönözte a Színházi Kritikusok Céhét, hogy kilépjenek a Magyar Színházi Társaságból, mert az a kritikuscéh delegáltja mellett – a teátrumi döntéssel szemben – nem állt ki, és a céh vezetőségének megkérdezése nélkül beleegyezett más kritikus meghívásába.


Aztán történt más is. Az Örkény Színház is kilépett a Magyar Színházi Társaságból, és bár Mohácsi János rendezését, az e föld befogad avagy számodra hely, illetve Bagossy László rendezését, a Hamletet játszani fogják a 15. POSZT-on, de a versenyben az Örkény előadási már nem vesznek részt. Közleményükben szintén a döntés megindoklásának hiányát róják fel, és felszólítják a két társaságot, hogy „hozzák rendbe, amit elrontottak. Tegyék világossá, milyen alapon döntenek személyi kérdésekről, és kezdeményezzenek nyílt párbeszédet a fesztivál jövőjéről".


Most az Örkény Színházhoz hasonlóan cselekedett az említett két másik társaság is, a STEREO Akt Felülről az ibolyát című darabja, és a Szputnyik Hajózási Társaság A heilbronni Katica című előadása sem szerepelnek majd a pécsi találkozó versenyprogramjában. Mindkét előadás független színházi, szabadúszó, pályakezdő rendezők, egyetemista alkotók munkája.


A színház.hu-n megjelent közleményükben azt írják, hogy tiltakozásukat fejezik ki a mindenkori olyan döntések ellen, amelyek nem szakmai, hanem bármilyen irányultságú politikai alapon születnek. „A kialakult helyzetben önkéntelenül is bevonódtunk egy olyan polémiába, amely jóval azelőtt elkezdődött, hogy mi pályára léptünk volna”.

Feltett szándékunk a fesztiválmeghívásnak eleget tenni, előadásainkkal fellépni, a szakmai programokon részt venni, valamint kiállni mindamellett, amit képviselünk, ugyanakkor ezt csak olyan formában tudjuk megtenni, ha tisztázottnak látjuk, hogy a beválogatott előadásaink szerepeltetésének szakmai indokoltsága vitán felül áll.
Emellett az Örkény Színházhoz hasonlóan a versenyben nem veszünk részt, mert nem látjuk biztosítva, hogy a zsűri végleges összeállítása konszenzusos, átlátható formában történjen. Ezzel fejezzük ki, hogy alkotókként függetleníthetjük magunkat mindattól, ami a POSzT alatt a közönség, a szakma és a művek találkozásán kívül esik” – írják.


Van, akit nem fogadnak el, és van, aki nem fogadja el

Csáki Judit jelölésének visszadobása után a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság Zsigmond Andrea színikritikust kérte fel a POSzT zsűritagjának. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem tanársegédjeként dolgozó Zsigmond Andrea múlt héten elárulta a magyarnarancsnak, hogy a két tulajdonos szervezet közösen kérte fel, mint a POSZT zsűrijének egyetlen határon túli tagját, és erre valóban igent mondott. Hozzátette: nem érti, miért csodálkoznak, hogy Csákit nem fogadta el az egyik szervezet, „azt hiszem, köztudomású, hogy nincs túl jó viszony közöttük.”


Később azonban Facebook-oldalán közölte a hírt, hogy mégsem fogadja el a felkérést.Rengetegen bojkottálják a POSzTot

Múlt héten szerdán nyílt levelet tettek közzé a színikritikusok, miután a POSZT nem fogadta el Csáki Juditot zsűritagnak. Az aláírók a nyílt levélben közölték, hogy bojkottálják a POSzT-ot. „Szolidaritásunkat a hallgatásra felszólított kollégával hallgatással fejezzük ki: azzal, hogy bojkottáljuk a POSZT-ot, az általunk szerkesztett lapokban, blogokban, azokon a felületeken, ahol rendszeres szerzők vagyunk, nem közlünk színikritikát a POSZT programjáról”. Először négy kritikus fejezte ki szolidaritását, mostanra a tiltakozók száma már több száz főnél jár.