Újabb két republikánus elnökjelölt dobta be a törülközőt

Fotó: NurPhoto / Dennis Van Tine

-

Chris Christie, New Jersey kormányzója és Carly Fiorina, a Hewlett-Packard korábbi vezérigazgatója szerdán jelentették be, hogy kiszállnak a republikánus elnökjelölésért folytatott versenyből, miután a New Hampshire-i előválasztáson várakozásaikon alul teljesítettek.


Carly Fiorina már sejthette, hogy nem fog fényes eredményeket elérni a február 9-i előválasztáson, mivel ahhoz sem érte el a belépési küszöböt, hogy részt vegyen az ABC-csatorna két nappal korábban tartott republikánus televíziós vitáján. Fiorina végül a szavazatok 4,1 százalékát szerezte meg, ami a 7. helyhez volt elég.


Carly Fiorina, Ted Cruz és Chris Christe


A magánszférában edzett, női indulóként, Fiorina úgy próbálta eladni magát, hogy ő lenne a republikánus párt válasza Hillary Clintonra. Szakértők szerint pontosan emiatt még esélyes lehet az alelnöki címre egy republikánus győzelem esetén. Egyébként 2010-ben egyszer már megpróbált betörni a politikai életbe – akkor Kalifornia kormányzójának szerette volna megválasztatni magát, ám 10 szálékponttal kikapott a demokrata Barbara Boxertől.Valamivel több szavazatot – 7,4 százalékot kapott Chris Christie, New Jersey beleállós kormányzója, ám ő is csak a 6. helyezést tudta megszerezni. Miután tárgyalt a szponzoraival, a kormányzó a Facebookon jelentette be, hogy kiszáll. „Ma kiszállok a versenyből. Egy fikarcnyi megbánás sincs bennem.” – írta.

Christie-t a legesélyesebb indulók egyikeként tartották számon, hiszen úgy tudott két egymást követő ciklusban New Jersey kormányzója lenni, hogy az állam tradicionálisan demokratákat szokott megszavazni. A Bridgegate botrány – melyben azzal vádolták, hogy politikai okokból záratott le egy forgalmas hidat – azonban nem tett jót a kampányának. Noha a szövetségi nyomozás nem talált kapcsolatot Christie és a hídlezárás között, az eset így is megtépázta a politikai jó hírét.


I ran for president with the message that the government needs to once again work for the people, not the people work...

Posted by Chris Christie on Wednesday, 10 February 2016

Fiorina és Christie is jócskán megelőzték a 2,3 százalékot begyűjtő Ben Carsont, a nyugalmazott idegsebész azonban egyelőre nem adta jelét, hogy visszavonulna. Az előző, iowai előválasztás során Carson azzal vádolta riválisát, Ted Cruzt, hogy a texasi szenátor hamis híreket terjesztett az ő visszavonulásáról, ezzel szavazatokat elcsalva előle. A vád nem bizonyult teljesen alaptalannak, és Cruz nyilvános bocsánatkérésre kényszerült.