Újabb késeléses merényletek történtek Jeruzsálemben

-

Egy izraeli életveszélyesen, két másik súlyosan megsérült, két palesztin merénylőt lelőttek a jeruzsálemi óvárosnál történt legújabb, szerdai merényletben.


Két palesztin fiatal az óváros Jafó kapujánál késsel a járókelőkre támadt, majd a környéken tartózkodó határőr katonanők rájuk lőttek. Az egyik merénylőt azonnal megölték, társa később halt bele sebesülésébe. Az első helyszíni szemléből úgy tűnik, hogy az egyik izraeli áldozat életveszélyes sérülését is a biztonságiak eltévedt lövedéke okozta.


A fiatal támadóknál nem voltak iratok, de palesztin források szerint mindketten a Jeruzsálem melletti kalandiai menekülttábor huszonegy éves lakói voltak, és az izraeli közszolgálati rádió értesülése szerint legalábbis az egyikük már volt izraeli börtönben.

Az izraeli sérülteket és a sérüléseibe később belehalt egyik késelőt jeruzsálemi kórházakba szállították.

Miki Rózenfeld, a rendőrség szóvivője elmondta, hogy – különösen az óváros környékén – megerősített biztonsági intézkedésekkel készülnek a karácsonyi ünnepekre, a városba ezekben a napokban várható turisták és zarándokok fogadására.

Izraelben és a palesztin területeken már harmadik hónapja szinte napi rendszerességgel ismétlődnek a merényletek, valamint az összetűzések az izraeli rendfenntartókkal.

A támadások kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint azért történnek a támadások, mert a palesztinok nem látnak reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.