Újabb Janukovics-párti politikus lett öngyilkos Ukrajnában

-

Sztanyiszlav Melnik volt parlamenti képviselő, a Moszkvába menekült exállamfő, Viktor Janukovics mögött álló Régiók Pártja színeiben politizált korábban. A rendőrség kedden erősítette meg, hogy Melnik öngyilkosságot követett el Kijev megyei otthonában.


A hatóságok előző este kaptak értesítést arról, hogy a férfit holtan találták. A helyszínelők megtalálták a nevére bejelentett vadászpuskáját és egy búcsúlevelet, amelyben „mindenkitől” bocsánatot kért. A hatóságok lefoglalták a fegyvert, a búcsúlevelet pedig szakértői elemzésre küldték.


Az 53 éves politikus 2006-2012. között volt parlamenti képviselő, a Régiók Pártja frakciójának tagja. Előtte hat éven át egy donyecki sörgyárat, majd a Ljuksz nevű vállalatot vezette. 2002-2006. között a donyecki városi tanács képviselője volt.


Tíz nappal korábban, február 28-ra virradóan Mihajlo Csecsetov, a Régiók Pártjának frakcióvezető-helyettese végzett állítólag magával úgy, hogy kiugrott 17. emeleti kijevi lakásának ablakából. A hatóságok nem találtak idegenkezűségre utaló jelet, ezért a halálesetet öngyilkosságnak minősítették. Az ukrán sajtóban ugyanakkor sorra jelennek meg olyan vélemények, amelyek szerint fenyegetéssel vagy kényszerrel vették rá az egykor befolyásos volt képviselőt az öngyilkosságra. Ihor Kolomojszkij dnyipropetrovszki kormányzó a napokban beszélt arról, hogy szerinte privatizációs visszaélésekkel összefüggésben hajszolták öngyilkosságba Csecsetovot, aki évekkel korábban az állami vagyonkezelő alap vezetője volt. Ugyancsak így tettek az alap egy másik korábbi vezetőjével, Valentyina Szemenyuk-Szamszonyenkóval, akit tavaly augusztusban találtak holtan Kijev környéki otthonában. Csecsetov egykori frakciótársa, Tarasz Csornovil szintén úgy vélekedett, hogy lelki nyomást gyakoroltak a politikusra. Azt azonban egyikük sem árulta el, milyen köröket gyanúsít azzal,hogy öngyilkosságba hajszolták Csecsetovot.