Újabb ítélet született holokauszttagadás miatt

-

Kertész Imre könyvéből idézve bizonygatta egy férfi, hogy nem volt holokauszt. A bíróság bűnösnek találta.


A Pesti Központi Kerületi Bíróság bűnösnek mondott ki csütörtökön egy férfit a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek bűnei nyilvános tagadása bűntettében, és három évre próbára bocsátotta.

A vádlott 2012. június 17-én, Budapesten, az 56-osok terén a Horthy Miklós Tisztelői Baráti Kör által a Horthy Miklós kormányzó becsületéért címmel meghirdetett, előzetesen bejelentett nyilvános demonstráción a szervezők felkérésére nyitóbeszédet mondott. Beszédében pár kiragadott mondatot olvasott fel Kertész Imre Sorstalanság című könyvéből, amivel azt akarta bizonyítani, hogy nem volt holokauszt.

Az általa kiragadott idézetek konklúziójaként az ötven-hetven tagú hallgatóság előtt emelt hangon többször kijelentette, hogy „Idézem Kertész Imrét: nem volt Holokauszt, ismétlem, nem volt Holokauszt!”

Mindezek alapján a Budapesti XIV. és XVI. kerületi Ügyészség a férfit a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt vádat emelt, és felfüggesztett börtönt kért rá. A vádlott beismerő vallomást tett, de a beszédéről készült felvételt is megnézte a bíróság.

A bíró szerint a vádlott magatartása alkalmas volt gyűlöletkeltésre, uszításra. Orvosszakértői vélemény szerint a férfi a bűncselekmény elkövetésekor enyhe fokban korlátozott volt tette következményeinek felismerésében.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott védője felmentésért fellebbezett.