Újabb iránymutatást kaptak a keresztények a pápától

Fotó: AFP / ALBERTO PIZZOLI

-

Kubai szentbeszédében a legkiszolgáltatottabbak segítésére szólított fel. A katolikus egyházfő az immár visszavonult egykori kubai forradalmárral, Fidesl Castróval is találkozott.


A kubai keresztényeknek nem "ideológiákat", nem "eszméket" kell szolgálniuk, hanem konkrét embereket, elsősorban a legelesettebbeket - ezt a gondolatot fejtette ki Havanna központi terén elhangzott szentbeszédében Ferenc pápa.

A kubai látogatáson tartózkodó katolikus egyházfő a Forradalom terén (Plaza de la Revolución) tartott misét. Az összesereglett kubaiak előtt, valamint Raúl Castro kubai és Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök jelenlétében elhangzott homíliájában megállapította: egy nép, egy nemzet vagy bármely ember nagyságának a mércéje az, miként kezeli a legelesettebbek ügyét.

A többiek szolgálata soha nem "ideológiai" természetű, mivel nem eszméket, hanem konkrét embereket kell szolgálni - mondta a pápa, felhívva a figyelmet: kereszténynek lenni azt jelenti, hogy óvjuk testvéreink méltóságát, harcolunk méltóságukért, sőt, a testvérek méltóságának szenteljük életünket. A keresztény embernek félre kell tennie saját igényeit, elvárásait, hatalomvágyát a legkiszolgáltatottabbak konkrét tekintete előtt. Őket kell felkarolni kézzelfogható cselekedetekkel, döntésekkel, a hús-vér emberek életét kell oltalmazni, szolgálni - mondta az egyházfő.

A mise után Ferenc pápa felkereste otthonában Fidel Castrót, a kubai forradalom legendás vezetőjét. A mintegy negyven percig tartott találkozó - mint arról Federico Lombardi szentszéki szóvivő beszámolt - "nagyon családias és kötetlen" légkörben zajlott. A látogatás végén átadtak egymásnak ajándékul egy-egy könyvet. A pápa egy jezsuita szerzetes által írt kötetet nyújtott át vendéglátójának, Castro pedig azzal a könyvvel kedveskedett az egyházfőnek, amely Frei Betto brazil egyházi személyiségnek a kubai vezetővel vallási kérdésekről folytatott beszélgetéseit tartalmazza.