Újabb incidens Röszkénél a menekültekkel

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

Nagyjából 200-250 migráns szaladt szét Röszkénél szerda este, rendőrök keresik őket.


A beszámoló szerint a gyűjtőponton több száz migráns várakozott arra, hogy a Röszkén lévő hangárba szállítsák őket a regisztrációhoz. Egy részük úgy döntött, nem vár tovább, és szétszéledt. A tudósító hozzátette: a környéken kukorica- és napraforgóföldek vannak, ahol el tudnak bújni.

Az M1 tudósítója felidézte: már korábban is előfordult, hogy a migránsok kiabálni kezdtek, kisebb konfliktus is kialakult Röszkénél. Emiatt a rendőri jelenlétet is megerősítették – mondta a tudósító, hozzátéve, a határsértők is rengetegen vannak, a befogadóállomások pedig megteltek.

A Hír Televízió helyszíni beszámolója szerint, amint besötétedett, megélénkült a forgalom. Mintegy ezren várakoznak arra, hogy Magyarországra jöhessenek. Vannak, akik más útvonalat választanának, és nem akarnak ujjlenyomatot adni. Többekben felmerült, hogy Horvátországon keresztül jönnének, ott ugyanis nincs sem gyorstelepítésű drótakadály, sem pedig kerítés. Magyarkanizsáról Horgosra egyébként 10 euróért, míg Belgrádból 30 euróért szállítják a migránsokat a magyar határ közelébe.

Jelenleg elegendő a Csongrád és Bács-Kiskun megyébe vezényelt rendőri létszám, de a helyzet változása esetén más megyékből, illetve a Készenléti Rendőrség állományából is küldhetnek erőket - mondta az országos rendőrfőkapitány az M1 aktuális csatorna műsorában. Papp Károly közlése szerint néha óránként is értékelik a helyzetet. Rendszeresen váltják az állományt, mindig friss erőket küldenek a déli határhoz.

Az országos rendőrfőkapitány kérdésre válaszolva a szerda délelőtt Röszkénél történt dulakodásra is kitért, amely során a rendőrség könnygázt is bevetett. Elmondta: a röszkei gyűjtőponton a regisztráció során "passzív ellenállásba" kezdtek az illegális bevándorlók. Ekkor az egyik rendőr saját elhatározásból úgy döntött, hogy az "élet és a testi épség közvetlen veszélyeztetése miatt" könnygázt használ - fogalmazott.

Papp Károly azt mondta, hogy "kitűnően járt el a munkatársa". Közlése szerint a parancsnoki kivizsgálás során a vezetők törvényesnek, szakszerűnek, arányosnak és szükségesnek ítélték meg az intézkedést. Ez járult hozzá ahhoz, hogy ott rövid időn belül sikerült rendet tenni - tette hozzá az országos főkapitány.