Újabb IMF-hitelt kap Ukrajna

Fotó: AFP / GENYA SAVILOV

-

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa szerdán elfogadta az Ukrajnának szánt új,17,5 milliárd dolláros, négyéves futamidejű hitelkeretprogramot.


Christine Lagarde vezérigazgató közleményben hozta nyilvánosságra, hogy az igazgatótanács 17,5 milliárd dollár négyéves futamidejű hitelkeretet biztosított Ukrajnának az Extended Fund Facility (EFF) keretében. A közlemény nem részletezi az összeg folyósításának ütemezését, leszögezi azonban, hogy az összeget a legszükségesebb és azonnali gazdasági stabilizációs igények, valamint a gazdasági növekedés középtávú megindításához szükséges szerkezetátalakítási reformok finanszírozására, a lakosság életminőségének a javítására kell fordítani.


Az IMF tavaly már biztosított egy 17 milliárd dolláros, kétéves futamidejű finanszírozási csomagot Ukrajna számára.

Az ukrán gazdaság a belső politikai viharok és a keleti országrészben zajló fegyveres konfliktus miatt gyakorlatilag összeomlott. A hrivnya árfolyama valamelyest javult ugyan a nemrégiben elért történelmi mélyponthoz képest, a kamatok azonban 15 éve a legmagasabb szinten állnak, és a jegybak 6,4 milliárd dolláros devizatartalékai alig hat hétre lennének képesek fedezni az ország importszükségleteit.

Az ukrán parlament a múlt héten fogadta el a 2015-ös költségvetés IMF-támogatást élvező módosítását, ami feltétele volt az új támogatási csomag odaítélésének.

Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter szerdán közölte, hogy az ország az IMF-hitelkeret odaítélése esetén 5 milliárd dollár azonnali átutalására számít.