Újabb hullámokat ver az NBA-ben a Clippers-tulaj rasszista megjegyzése

Fotó: Getty Images / Thearon W. Henderson / Getty Images / Thearon W. Henderson

-

Játékosai is tiltakoztak, a mezdobással biztosan, a vereséggel talán. A játékosszakszervezet a legsúlyosabb büntetést követeli Donald Sterlingnek.


Szavak nélkül, de mezüket a pálya közepére dobva, alsó trikójukat pedig kifordítva viselve tiltakoztak tegnapi meccsük előtt klubjuk tulajdonosának rasszista megjegyzései miatt a Los Angeles Clippers kosárlabdacsapat tagjai. A bemelegítésnél a pólóikon így a csapat emblémája sem látszott. Doc Rivers, az együttes színesbőrű vezetőedzője elmondta, a játékosok a későbbiekben sem szólalnak meg az ügyben, csak ő. Az oaklandi Golden State Warriors elleni meccsre is rányomta bélyegét a botrány, a nyugati konferencia rájátszásának negyedik meccsét a Clippers simán elvesztette (118-97), így 4 meccs után az állás 2-2, ha a Los Angeles-iek győztek volna, 3-1-re elhúztak volna a négy győzelemig tartó párharcban.  Doc Rivers edző Doc Rivers edző Donald Sterling csapattulajdonos szavait a TMZ bulvárhonlap szerezte meg:
„Lefekhetsz feketékkel. Behozhatod őket, azt tehetsz, amit akarsz velük. Egyetlen dolgot kérek, hogy ezt ne reklámozd... És ne hozd el őket a meccseimre.”
Sterlinggel az ügy kirobbanása óta már egyeztetett a liga játékosainak érdekvédelmi szervezete. Öt pontban foglalta össze követeléseit, egyebek közt azt, hogy a Clippers-vezető kapja a legsúlyosabb büntetést, ha bebizonyosodik az ellene felhozott gyanú. Azt még nem lehet tudni pontosan, mi lehet a legsúlyosabb büntetés, más csapattulajdonosok kaptak már pénzbírságot, de nem rasszista megnyilvánulásért. A legnagyobb büntetés eddig 2 millió dollár volt, a milliárdos Sterling simán ki tudná fizetni. Szakértők szerint arra sincs esély, hogy elvegyék tőle a csapatát. Donald Sterling Donald Sterling Sterling rasszista megjegyzéseit tartalmazó hangfelvételre többen azonnal reagáltak (pl. LeBron James és Magic Johnson kosarassztárok, Barack Obama elnök), hozzájuk csatlakozott azóta például Kobe Bryant ötszörös NBA-bajnok is. Twitterén azt írta, soha nem tudna játszani Sterling csapatában. Minden idők legnagyobb kosaraslegendája, Michael Jordan – jelenleg a Charlotte Bobcats tulajdonosa – pedig undorítónak nevezte Sterling megnyilvánulását.