Újabb helyről torpedózták meg az FHB tőkeemelését

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A Cégbíróság nem jegyezte be a tőkeemelést, mert túl régi volt a Magyar Nemzeti Bank hozzájárulása. A tranzakciót a kisebbségi állami tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő is kifogásolta.


Az FHB Jelzálogbank a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé, hogy a Cégbíróság elutasította a decemberi tőkeemelés bejegyzését. A probléma nem magával a tőkeemeléssel volt, hanem a cég alapszabály-módosításával, amelyhez a Magyar Nemzeti Banknak egy 2014-ben kiállított dokumentumát csatolták. A cégbíró maga is megjegyezte, hogy jogszabály nem korlátozza egy ilyen engedély hatályát, de "nem lehet bármeddig érvényesnek tekinteni" azt.


Az FHB december végén döntött a névértéken több mint 4 milliárd forintos tőkeemelésről, hogy a bank megfeleljen a felügyeleti elvárásoknak. Ez a részvények árfolyama alapján mintegy 30 milliárd forint friss pénzt jelent. A tranzakcióban azonban csak a takarékszövetkezetek kaptak szerepet, az államot képviselő kisebbségi tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) nem. Az MNV emiatt perre ment. A bank igazgatósága azonban januárban úgy döntött, hogy lehetővé teszi az állami részvényes számára is, hogy részt vegyen a tőkeemelésben.

A Cégbíróság mostani döntése még a decemberi közgyűlési határozatra vonatkozik, így az állami tőkebevonás, amely a költségvetésnek mintegy 1,4 milliárd forint kiadással járna, még várat magára.

Közleményében az FHB most azt jelezte, hogy a cégbírósági elutasító végzést technikai kérdésnek tekinti, amit hamarosan orvosolni tudnak.