Újabb helyen lángolhat fel az egyszer már elfojtott terrorizmus

Fotó: AFP / JUNI KRISWANTO

-

Váratlan helyen csapott le az Iszlám Állam: bár Indonézia a világ legnagyobb muzulmán többségű országa, évek óta sikeresen elkerülte a komolyabb terrortámadásokat. A csütörtöki merénylet azonban fordulópontot jelenthet, főleg, ha a környéken levő Starbucks nem csak díszlet volt.


Csütörtökön fegyveresek egy csoportja támadást indított Jakarta szívében. A merényletet – melyben két civil és öt merénylő vesztette életét – az Iszlám Állam (ISIS) vállalta magára. Az eset sokakat meglepett: nem mintha Indonéziában nem fordult volna még elő iszlamista terrorcselekmény, de a délkelet-ázsiai országban viszonylag sikeresen vették fel a küzdelmet a szélsőséges csoportokkal szemben, miután megerősítették a titkosszolgálatot a kétezres évek véres merényletei után.


2002-ben egy Jemaah Islamiah nevű, al-Kaidához köthető csoport 202 emberrel végzett, amikor három pokolgépet hozott működésbe Bali egyik turistaövezetében, majd 2005-ben ismét támadás érte a szigetet. 2003-ban a jakartai JW Marriot hotel elleni támadás 12 életet követelt, és további nyolcan haltak meg, mikor 2009-ben újból megtámadták a hotelt.


Radikalizmus Indonéziában

257 milliós lakosságával Indonézia a világ legnépesebb muzulmán többségű országának számít. Mivel etnikailag és kulturálisan rendkívül heterogén, Indonézia az iszlámnak egy igen elfogadó és toleráns ágát alakította ki, amelyet a helyeik csak „szigetvilági iszlámnak” hívnak.

Ez lehet, hogy igaz az országban élő több mint 200 millió szunnita muzulmán túlnyomó többségére, de akadnak keményvonalas csoportok is, akik a sária jog bevezetését és egy kalifátus kialakítását követelik az alapvetően szekuláris berendezkedésű Indonéziában.

Ezek a csoportok pedig nagyszerű táptalajt jelentenek az Iszlám Állam által is képviselt radikális dzsihadista vonal követőinek – nem véletlen, hogy a térségből messze a legtöbben Indonéziából utaztak a Közel-Keletre, hogy az ISIS oldalán harcoljanak. Becslések szerint a nagyjából 700 indonéz dzsihadistából már 150-200-an visszatértek az országba, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a csütörtöki támadás elkövetői közülük kerültek-e ki.Ugyan a 700 nagy számnak tűnhet, érdemes megjegyezni, hogy az Egyesült Királyságból is legalább ennyien csatlakoztak az Iszlám Államhoz, holott Indonéziában hetvenszer több muzulmán él. A 17 ezer kisebb-nagyobb szigetből álló Indonéziába viszont könnyen vissza tudnak szökni a harcedzett iszlamisták, bár a titkosszolgálat váltig állítja, hogy folyamatos megfigyelés alatt tartja a radikális elemeket.

Aminek lehet igazságalapja, hiszen a jelek szerint a terroristák csütörtökön a 130 halálos áldozattal járó párizsi mészárlást akarták Jakartában megismételni, azonban „csak” két emberrel sikerült végezniük. Szakértők szerint ez az elkövetők szervezetlenségére és tapasztalatlanságára utal.

Valóban, a rendőrség hatékonyságának köszönhetően az évek óta a pályán levő radikális szervezetek afganisztáni és szíriai veteránjainak többsége már vagy rács mögött van, vagy szigorú megfigyelés alatt áll. Az új generációs radikálisok pedig vagy nagyon zöldfülűek még, vagy kénytelenek voltak elszakadni a pénzt és szervezést nyújtó globális csoportoktól, ezzel pedig a lehetőségeik is beszűkültek.

Ugyanakkor Fitriyan Zamzami, a Republika című jakartai újság belpolitikai szakértője szerint éppen a kemény rendőrségi fellépés az, ami kiválthatta a csütörtöki támadásokat. Közvetlenül karácsony előtt 16 embert fogtak el a hatóságok. „Szinte nem telt el hét anélkül, hogy ne tartóztattak volna le valakit az Iszlám Állam támogatásának gyanújával. Lehet, hogy a támadók az indonéz rendőrség akcióira reagáltak.”


Kik lehettek az elkövetők?

Az indonéz hatóságok egy Bahrun Naim nevű férfit gyanúsítanak az akció megszervezésével. Naim – aki a rendőrség szerint mostanra eljutott az Iszlám Állam fővárosába, Rakkába – a Katibah Nusantara vezetője, a szervezet jelenti az egyik fő kapcsot az ISIS és az indonéziai iszlamista fegyveresek között.


Az AFP szerint a 2014-ben 100 harcost számláló Katibah Nusantara mostanra az első számú maláj nyelvű dzsihadista szervezetté nőtte ki magát az Iszlám Állam kötelékében. A csoport Szíriában bizonyította harctéri rátermettségét, ahol segített az ISIS-nek újabb területeket elfoglalni. A Katibah Nusantara távlati célja, hogy Indonéziában létrehozza a „kalifátus” egyik dél-keleti provinciáját. Bár az Iszlám Állam a világ számos országában alapított már fiókszervezetei révén „tartományokat”, Indonéziában erre még nem került sor.

Az indonéz iszlamisták ezenkívül három, egymással átfedésben levő ISIS-barát csoportot hoztak létre: az Ansharut Daulah Islamiyah-t, amely önmagát az Iszlám Állam legfőbb indonéziai szervezetének tartja, a Kelet-Indonézia Mudzsáhidjeit, amely a Sulawesi-szigeten levő Posóban alakította ki a központját, és Jáva szigetén is működik egy egység.Az utóbbi években az ország terrorszervezetei elsősorban indonéz rendőröket és katonákat céloztak, szemben a kétezres évek nyugati célpontjaival, mint amilyen a turistanegyed és a szálloda is volt. A csütörtöki támadással kapcsolatban ezért az egyik legfőbb kérdés az, hogy csak az apró rendőrőrsöt támadták a fegyveresek, vagy a mellette levő Starbucks is szimbolikus szerepet töltött be. Amennyiben igen, az fordulópontot jelenthet az Indonéz terrorizmusban, és semmiképpen sem egy jobb irányba.