Újabb három embert vettek őrizetbe a brit hatóságok

Fotó: AFP / CHRIS YOUNG

-

Terrorcselekmények előkészítésének gyanújával állítottak elő őket.


Újabb három embert vettek őrizetbe a szombati londoni merényletek után. A férfiakat London keleti részén fogta el a rendőrség. Egy 27 és egy 29 éves férfit terrorcselekmények előkészítésének gyanújával állítottak elő, míg a harmadikat kábítószerrel való visszaélés miatt vették őrizetbe.

Három iszlamista – Khuram Butt, Rachid Redouane és Youssef Zaghba – nyolc embert meggyilkolt, ötvenet pedig megsebesített szombat este a London hídon. Járművükkel a tömegbe hajtottak, majd késekkel felszerelkezve bárokban és éttermekben támadtak az emberekre. A merénylőkkel rendőrségi golyózápor végzett.

A Times azt állítja, birtokában van egy felvétel, amelyen a férfiak öt nappal a merénylet előtt az Ummah Fitness Központ előtt nevetgélnek és viccelődnek. Butt rendszeres látogatója volt az edzőteremnek. A szélsőséges hitszónokokkal jó kapcsolatot ápoló férfi Dzsihadista a szomszédban című dokumentumfilmben is szerepelt. Ismert volt a brit hatóságok előtt, és sokak szerint a támadás megakadályozhatták volna.

Az olasz-marokkói állampolgárságú Zaghbát is fenyegetésként azonosították: 2016-ban feltartóztatták a bolognai repülőtéren, ahonnan Szíriába próbált eljutni. Bár a férfi ellen nem emeltek vádat, az olasz rendőrség megfigyelte, és átadta információit a brit hatóságoknak, miután Zaghba Londonba költözött.

A brit rendőrség több mint egy tucat embert vett őrizetbe a londoni merényletek után, többségüket vádemelés nélkül elengedték.