Újabb halál Mohamed-karikatúrák miatt: a rendőrök már szaglásztak

Fotó: Everybody Draw Mohammed Day / Wikipedia

-

Az FBI rajtaütött annak a fegyveresnek az otthonán, akit a társával együtt az éjszaka lelőttek Dallasban. Kiderült, hogy egyikük egy arizonai férfi, Elton Simpson, aki ellen korábban már nyomoztak terrorista bűncselekmények gyanújával.


Egy FBI-hivatalnok azt mondta a CNN-nek, hogy bizonyítékokat gyűjtöttek be egy phoenixi lakásban. A rendőrök a gyanúsítottak otthonait kutatják át.

Az éjszaka lövöldözés volt egy Mohamed-karikatúrákat bemutató kiállításon Dallas Garland külvárosában; a két támadó fegyveres meghalt, az épületet lezárták, a környéket kiürítették. Az ABC televízió helyi csatornája, a WFAA rendőrségi forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy a támadók járművében talán robbanóanyag volt, ezért tűzszerészek vonultak a helyszínre. A két feltételezett elkövető életét vesztette, de a biztonsági erők egyik tagja is könnyebben megsebesült - közölte Facebook-oldalán a garlandi városháza.

A támadók hátteréről egyelőre nem közöltek részleteket, csak annyit lehet tudni, hogy tüzet nyitottak a rendezvényközpont előtt álló őrök egyikére, s hogy rendőrök végeztek velük. A garlandi Curtis Culwell Központot sok rendőr védte a vasárnapi, vitatott karikatúrakiállítás és -verseny miatt, amelyet a szélsőjobboldalinak és iszlámellenesnek tartott American Freedom Defense Initiative szervezett.

A New York-i csoport tízezer dolláros jutalmat ajánlott a provokatívnak tartott tárlaton szereplő legjobb karikatúra készítőjének. A Korán szigorú értelmezése szerint tilos Mohamed ábrázolása. Január elején két fekete csuklyás fegyveres támadt rá Kalasnyikovokkal a Mohamed-karikatúrákat többször is közlő, francia szatirikus magazin, a Charlie Hebdo szerkesztőségére, ahol 12 ember meghalt.

A dallasi rendezvényen jelen volt és beszédet mondott Geert Wildert holland szélsőjobboldali törvényhozó, aki az iszlámmal szembeni nyílt bírálatairól ismert. A résztvevők többször is felállva tapsolták meg, amikor Ronald Reagan exelnököt és a Texas államot alapító Sam Houstont idézte.

"Mint Ronald Reagan, az Önök legnagyobb elnöke mondta, a szabadságot (...) nem a vérünkkel adtuk át gyermekeinknek. Küzdeni kell érte, megvédeni és átadni nekik, hogy ugyanezt tegyék" - mondta beszédében Wilders. Houstontól azt idézte, hogy "Texas még nem tanulta meg alávetni magát bármiféle elnyomásnak, bárhonnan jöjjön is az". „Mohamed karddal terrorizálta a népet" - hangoztatta Wilders. „Mi ma itt, Garlandben tollal harcolunk Mohamed és követői ellen. És a toll, a rajz erősebbnek fog bizonyulni a kardnál" - vélekedett.