Újabb hadosztályokkal erősít Oroszország a NATO-val szemben

Fotó: Getty Images/iStockphoto / selensergen / Getty Images/iStockphoto / selensergen

-

Három, egyenként mintegy 10 ezer fős új orosz gépesített lövész hadosztály létesül válaszul a NATO haderőnövelésére.


Oroszország az év végéig két új hadosztályt hoz létre a nyugati és egyet a déli katonai körzetében, hogy ellensúlyozza a NATO-nak a határai közelében végrehajtott haderőnövelését - erősítette meg Moszkvában Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

A tárcavezető először januárban jelentette be, hogy három, egyenként mintegy 10 ezer fős új orosz gépesített lövész hadosztály létesül az ország nyugati területein. Később kiderült, hogy nyugaton, a szmolenszki és a voronyezsi körzetben kettő fog közülük állomásozni, egy pedig délen, Rosztov-na-Donuban.

Az orosz haderőnöveléssel kapcsolatban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Monsban, a szervezet főhadiszállásán kifejtette: mindez egy évek óta megfigyelhető sémába illeszkedik. Oroszország 2000 óta reálértékben megháromszorozta védelmi kiadásait, egyre fejlettebb haditechnikát hozott létre, számos hadgyakorlatot hajtott végre, és egyre jelentősebb haderőnövelést vitt véghez.

Különösen felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország kész volt katonai erőt alkalmazni Európában egy független állam, Ukrajna ellen, illegálisan bekebelezve a Krímet és destabilizálva Kelet-Ukrajnát. A főtitkár szerint ezekre a lépésekre kellett a NATO-nak válaszolnia. Reagálnia kellett egy olyan Oroszország magatartására, amely egyre terjeszkedőbb, és amely egyre hajlamosabb katonai erőt bevetni, hogy a második világháború után először megváltoztassa az Európán belüli határokat.