Újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe a Czeglédy-ügyben

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A gyanú szerint fiktív számlákat kibocsátó iskolaszövetkezetet vezetett.


Egy bodajki iskolaszövetkezetet vezető férfit is őrizetbe vettek a Czeglédy Csaba és társai ellen költségvetési csalás miatt indult eljárásban – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője. Az ügyészség indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatását. Szanka Ferenc szerint a szombathelyi férfit bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével gyanúsítják.

A gyanú szerint a Czeglédy vezette Humán Operátor Zrt. 2015-2016-ban munkaerő közvetítő tevékenységet végzett több magyarországi cég számára. A csoport tagjai olyan számlázási láncolatot alakítottak ki, amelyben a zrt. a szerződésben vállalt kötelezettségét papíron több alvállalkozón keresztül látta el, valójában azonban a munkaerőt közvetlenül biztosította. Az iskolaszövetkezetek – így a most őrizetbe vett férfi által irányított bodajki is –, a számlázási lánc végén álltak, ténylegesen nem végezték el a bizonylatokon szereplő gazdasági tevékenységet. Az iskolaszövetkezetek szerepe csak a fiktív számlák kiállítása volt, hogy a zrt. így csökkentse adófizetési kötelezettségét. A gyanú szerint az őrizetbe vett férfi – aki 2015 tavasza óta irányította a bodajki iskolaszövetkezetet – mintegy 181 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Czeglédyt június 15-én helyezték előzetes letartóztatásba, miután ellene és társai ellen költségvetési csalás miatt büntetőeljárást indítottak a NAV Csongrád megyei igazgatóságának pénzügyi nyomozói. A gyanú szerint a bűncselekmények következtében az állami költségvetést több mint hárommilliárd forintos vagyoni hátrány érte. Az eljárásban tizenegy embert már előzetes letartóztatásba helyeztek.

Czeglédy (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.