Újabb gyanú: mire kapott 2 millió svájci frankot Platini?

Forrás: AFP

-

Újabb lendületet kaphat a Joseph Blatter, egykori FIFA-elnök elleni nyomozás, és erősödik a gyanú Michel Platini az európai labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke ellen is, írja a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.


Az eddigi kétes kifizetéseken kívül egy több mint 2 millió svájci frank értékű kifizetés ügyében is nyomoz a svájci ügyészség. 1998-2002 között ugyanis a FIFA 2 millió svájci frankot utalt át Michel Platini számlájára egy párizsi iroda fenntartására. Platini ebben az időben Blatter tanácsadójaként dolgozott, és fontos szerepe volt abban, hogy a FIFA-elnök újraválasztásához szavazatokat szállítson, írja a lap.

A kérdéses kifizetés ügyét először tavaly októberben vetette fel a FIFA egyik illetékese egy zárt ülésen. Az ezzel kapcsolatos információk eljutottak a svájci államügyészséghez is. Ezzel összefüggésbésben tarthattak házkutatást kedden a francia labdarúgó szövetségnél.

A nyomozóknak most azt kell tisztázniuk kell, hogy valóban volt-e olyan iroda, amire Platini pénzt kapott a FIFA-tól, fizetett-e bérleti díjat, vagy az egész csak egy fiktív kifizetés volt.

A lap szerint ez az összeg nem azonos azzal a 2 milliós kifizetéssel, amit Platini tanácsadóként kapott. Az ezzel kapcsolatos gyanúsítgatásokról Platini korábban azt mondta: 2011 februárjában késedelmesen kapta meg a pénzt 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért. Annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeghez csak később jut hozzá.

A kifizetés egyébként csak szóbeli megállapodás útján történt. Blatter azt mondta: értékének megfelelő kompenzációt kapott Platini a tanácsadói munkájáért.