Újabb gázolásokat és késeléseket követtek el palesztinok Izraelben

-

Újabb gázolásos és késeléses támadásokat, valamint kődobálást követtek el palesztinok kedden Izraelben, amelyek következtében többen megsebesültek – adta hírül a helyi közszolgálati rádió.


A ciszjordániai Gus Ecionnál lévő útkereszteződésben egy palesztin sofőr behajtott autójával egy buszmegálló várakozói közé, majd kiszállt, és megpróbálta késével leszúrni az ott lévő gyalogosokat.


Két izraelit, egy civilt és egy ott álló katonát könnyebben megsebesített, majd a merénylőt a helyszínre érkező biztonságiak lelőtték, a sebesülteket pedig egy jeruzsálemi kórházba vitték.

Délelőtt szintén Ciszjordániában, Hebrontól délre palesztinok az út mentén kövekkel dobálták meg egy ötvenéves izraeli férfi kocsiját. A férfi ezért megállította a járművet, és kiszállt felmérni a károkat, amikor egy arra haladó teherautó halálra gázolta.
A teherautó vezetője segítségnyújtás nélkül továbbhaladt, majd feladta magát a palesztin rendőrségen. Azt állította, hogy baleset történt, és nem állt szándékában megtámadni izraelieket.

Korábban Hebron mellett a katonai rádió beszámolója szerint egy palesztin késével megtámadott egy katonát, aki könnyebben megsebesült. A közelben álló izraeli katonák a támadóra lőttek, aki később belehalt sérüléseibe.

Szeptember közepén erőszakhullám kezdődött Izraelben napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű, erőszakos palesztin tüntetésekkel, valamint sorozatos késeléses merényletekkel. Az erőszakhullámot többen „harmadik intifádaként” (palesztin felkelésként) emlegetik. A támadások kiváltó oka a palesztin médiában lábra kapott híresztelés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén, bár ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb helye, amelyet ők Templom-hegynek neveznek.