Újabb FIFA-vezetőkön csaptak rajta egy luxusszállodában

Fotó: AFP / MICHELE LIMINA

-

Letartóztatások újabb sorozata kezdődött csütörtök hajnalban Zürichben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA) érintő kiterjedt korrupciós botránnyal összefüggésben - írta internetes felületén csütörtökön a The New York Times című amerikai lap.


Az újság svájci illetékesekre hivatkozva azt közölte, hogy várhatóan egy tucatnál több ember ellen emelnek vádat, vagyis az érintettek számát illetően kétszeresére dagad a FIFA-t megrengető botrány.

A The New York Times értesülései szerint néhány embert már le is tartóztattak ugyanabban a zürichi luxusszállodában, ahol májusban több FIFA-illetékest vettek őrizetbe. A rendőrök reggel hat órakor érkeztek a Baur au Lac hotelbe mellékbejáraton át. A szálloda egyik vezetője felszólította az előtérben tartózkodókat, hogy a "rendkívüli helyzetre" való tekintettel hagyják el az épületet.


A New York Times (NYT) értesülése szerint a két letartóztatott a hondurasi Alfredo Hawit és a paraguayi Juan Ángel Napout. Hawit az észak-, közép-amerikai és karibi szövetség (Concacaf) elnöke, Napout pedig a dél-amerikai szövetség (Conmebol) vezetője. Az amerikai lap azt írta, mindkét FIFA-alelnök befolyásos tagja a végrehajtó bizottságnak.
Az ügyészség közlése szerint mindkettejükkel szemben vesztegetés a vád. „A magas rangú FIFA-tisztviselők a vád szerint pénzt fogadtak el latin-amerikai labdarúgótornák és világbajnoki selejtezőmérkőzések kereskedelmi jogainak értékesítése során” - közölte a svájci Igazságügyi Hivatal.


A letartóztatottak között tehát ezúttal sincs ott Sepp Blatter, a FIFA korábbi elnöke, aki hosszú időn át vezette a szövetséget.


Blatter ellen még nem emeltek vádat


Blattert és az európai szövetség (UEFA) elnökét, Michel Platini FIFA-alelnököt október 8-án tiltotta el a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől a FIFA etikai bizottsága, mert korrupció gyanújával nyomozást folytat ellenük a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot (575 millió forint) kapott a FIFA elnökétől 2011 februárjában.


A FIFA történetének legnagyobb botránya idén májusban robbant ki, miután Zürichben, két nappal a FIFA-elnök megválasztása előtt a svájci rendőrség az amerikai ügyészség kérésére a szervezet hét magas beosztású illetékesét vette őrizetbe korrupció vádjával. Összességében 12 ország 18 jelenlegi és egykori futballvezetője ellen emeltek vádat. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint ők az elmúlt 24 évben 150 millió dollár kenőpénzt fogadtak el.

A történtek ellenére Blattert két napra rá újraválasztották a FIFA élére, de négy nappal később maga mondott le a nemzetközi szövetség tekintélyét romba döntő korrupciós botrány miatt.

A FIFA végrehajtó bizottsága éppen Zürichben ülésezik.