Újabb fideszes és fradis szálak a népszavazási botrányban

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Az Index szerint a blokkolóórához elsőként odalépő fiatal Kubatov Gábor titkárának osztálytársa. Az is egyértelmű, hogy a kopaszok és Erdősiné összejátszottak, hiába tagadta a nő a kapcsolatot. Az MSZP büntetőfeljelentést tesz.


Az Origo felvétele alapján kimondható, biztosra mentek kedden a Nemzeti Választási Irodánál: az Erdősinének utat - és elsőséget - biztosító „kopaszok” kezében is Erdősiné népszavazási beadványa volt. Az egyik dossziéban legalábbis biztosan.


Sikerült felfedni a titokzatos ősz hajú nő kilétét?ORIGO#origo #hírek #itthon #polgármester #feleség

Közzétette: ORIGO – 2016. február 23.

Bár ezen a képen homályosan látszik a szöveg és az aláírás, kicsit javítva a kép minőségén egyértelműen látszik Erdősi Lászlóné aláírása. A nő nem nagyon nyilatkozott, a HírTv-nek sikerült szóra bírnia várakozás közben. Erdősi Lászlóné azt mondta, semmi köze az ott várakozó kopaszokhoz. Azt nem volt hajlandó elárulni, milyen kérdést tesz fel, ugyanerről a kopaszok sem nyilatkoztak.


A jelenlévők közül többen a Fradi Securityt adták meg munkahelyükként, bár a Fradi tagadja, hogy alkalmazottai lökdösődtek volna a választási irodánál. A Magyar Nemzet szerint többen börtönviseltek.


Nyakó István a kopaszok mögött


Menet közben az Index kiderítette, az MSZP-t megelőző nő Herceghalom polgármesterének a felesége. Erdős László ősfideszes volt, ám a 14-es választás előtt összeveszett a párttal; az önkormányzati választáson függetlenként indult úgy, hogy vele szemben a Fidesz is indított jelöltet.

Az Index közben megtudta, a nőt kísérő, a blokkolóórához ténylegesen odalépő fiatal férfi Varró Ádám. Varró gimnáziumi osztálytársa volt Kubatov Gábor titkárának, Kindlovits Máténak. Az osztályfőnökük Riz Levente, a XVII. kerület jelenlegi fideszes polgármestere volt. Az Index szerint erős fradis kötődése is van, de nem írják, pontosan mi.

A férfi közeli ismerőse Petrőczy Dániel, a XVII. kerületi önkormányzat fideszes képviselője. Ő is ugyanabba az iskolába járt, mint Varró és Kindlovits, de nem ott érettségizett le. Emellett a Fradi kommunikációs vezetője, Sipos Bence is Varró Ádám osztálytársa volt a gimiben.

A lap megkereste Varró ismerőseit, Kindlovits például azt állítja, két éve nem látta Varrót. Petrőczy pedig azt mondta, nem ismeri Varró ügyeit.


Az MSZP büntetőfeljelentést tesz

Az MSZP-s Nyakó István egyébként pár órával később érkezett az NVI elé, mint az Erdősinével összejátszó kopaszok, így ha a szigorú sorrendet nézzük, az MSZP nem ért oda időben. Az is tény, hogy maga a nő nem volt ott hajnalban, ám a kopaszok őt előreengedték az ajtóban.


Az RTL felvételén látszik az is, a délelőtt egy pontján Nyakó gond nélkül oda tudott sétálni a blokkolóhoz, egy másik felvétel alapján egy újságíró még mondja is neki, hogy „most akár itt is maradhat”, ám eddig tisztázatlan okokból Nyakó visszament a kopaszok mögé, majd onnan már nem tudott odalépni a Kúria döntése utáni pillanatban a blokkolóhoz, így négy másodperccel beelőzték a kérdés benyújtásában. Az MSZP elnöke, Tóbiás József a történtek után azt mondta, „megszűnt a jogállam”, Gyurcsány Ferenc DK elnök a parlament bojkottálására kérte az ellenzéket. Még a Jobbik elnöke, Vona Gábor is kiakadt a történteken.

Az MSZP-s Lukács Zoltán a HírTV-ben azt mondta, a párt büntetőfeljelentést tesz a történtek miatt, ugyanis álláspontja szerint akadályozták őket a népszavazási kérdés leadásában.

A választási irodától megtudtuk, teljesen szabályos, ha nem maga a beadványozó, hanem más lép oda a blokkolóórához, mint ahogy ez kedden is történt. Kérdésünkre, hogy miért nem tettek rendet az NVI-ben, azt írták, a biztonsági őrök és az iroda munkatársai megkérték a beadványozókat, hagyják szabadon a blokkolóórát úgy, hogy azt minden érintett el tudja érni. Erre egyébként a kopaszok reagáltak is, azt mondták, „úriemberek vagyunk”, majd a döntő pillanatban mindenki odanyomult.