Újabb e-maileket szivárogtatott ki a WikiLeaks

Fotó: MTI/EPA / GARY HE

-

Újabb 1200 e-mailt hozott nyilvánosságra a WikiLeaks szerdán, állítólag valamennyi az amerikai demokraták kampányfőnöke, John Podesta magán e-mail-fiókjából származik.


A WikiLeaks lépésére reagálva Hillary Clinton demokrata elnökjelölt kampánycsapata megismételte egy nappal korábbi nyilatkozatát, miszerint a kiszivárogtatások hátterében Oroszország áll, amely így akarja befolyásolni az amerikai választási folyamatot.

Előzőleg a Fehér Ház is állást foglalt az ügyben: Josh Earnest elnöki szóvivő szokásos napi sajtóértekezletén azt mondta, hogy nagyon komolyan veszik a hackertámadásokat, amelyek minden jel szerint Oroszországhoz köthetőek. Earnest azt ígérte: a támadásokat elkövetők és a háttérben állók „arányos választ” kapnak.

A szerdán nyilvánosságra hozott 1200 oldalnyi e-mail számos témát érint, és azokból sokféle – részben korábban már cáfolt – információ derül ki, s a levelekből az amerikai médiumok, többnyire párt, illetve elnökjelölt melletti elköteleződésük szerint szemezgettek.

A Politico című lap például részletesen foglalkozik azzal az e-maillel, amelyből kiderül: Donna Brazile, a Demokrata Országos Bizottság (a párt vezető szerve) ideiglenes elnöke, aki korábban a CNN kommentátora is volt, a választási kampányban – még tavasszal – megkapta előre a Clinton és pártbeli kihívója, Bernie Sanders szenátor közötti nyilvános viták tervezett témáit, és maga is nemegyszer pontosan megfogalmazott javaslatokat tett arra, hogy milyen kérdéseket kellene a műsorvezetőnek feltennie. Brazile cáfolta az erről szóló elektronikus levél valóságtartalmát.

A republikánusokhoz közel álló Fox televízió egész nap hosszasan és visszatérően tárgyalta azt az információt, hogy Hillary Clinton bizalmas munkatársai levelezésükben gúnyolódtak a katolikus vallás hívein, és „belülről induló katolikus tavaszt” vizionáltak. A szóban forgó kijelentések még 2011-re nyúlnak vissza, és Jennifer Palmierinek, Hillary Clinton jelenlegi kommunikációs vezetőjének a nevéhez fűződnek.

Szintén a Politico böngészte át azt a mintegy nyolcvan oldalt kitevő e-mail-váltást, amely Hillary Clinton és John Podesta között zajlott, s amely a lap szerint lényegében alátámasztani látszik azt, amit kampányában a demokrata elnökjelöltségért küzdő Bernie Sanders szenátor mindig is hangoztatott, hogy tudniillik Clinton a Wall Street és a nagybankok lekötelezettje.

Az újabb kiszivárogtatásokra a Clinton-csapat egyik szóvivője, Glenn Caplin így válaszolt: „A WikiLeaks azt bizonyítja, hogy nem más, mint a Kreml propagandaszárnya, amely elvégzi Putyin piszkos munkáját, és célja Trump hatalomra segítése.”