Újabb eljárást indít a Médiatanács a Class FM reggeli műsora miatt

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A Morning Show-t a hatóság szerint több esetben „16 éven aluliaknak nem ajánlott” jelzéssel kellett volna adásba küldeni, mert szexről és erőszakról volt benne szó. A Tilos Rádió ellen is indul eljárás, mert ott is szexről beszéltek.


Hatósági eljárást indít a Class FM-mel és a Tilos Rádióval szemben a Médiatanács – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken az MTI-vel. A Médiatanács a Class FM Morning Show című műsorának január 14-i és 19-i adásai miatt indít hatósági eljárást, mert azokat a 12-es besorolás helyett vélhetően 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna közzétenni. A kifogásolható műsorrészletek a „prostitúciót társadalmilag elfogadottként mutatták be, és durva, trágár trollkommenteket humorosan népszerűsítettek, amit a védendő fiatal korosztály nem tud még a helyén kezelni, megfelelően értelmezni” – írták a közleményben.

A Médiatanács ezenkívül további eljárásokat is folytat nem megfelelő korhatár-besorolás miatt a rádió műsoraival kapcsolatban: „a december 30-i és a január 4-i adásban elfogadható konfliktusmegoldásként ábrázolták az erőszakot, valamint a felvetett szexuális témákat érzelemmentesen, erős obszcén kifejezésekkel mutatták be, a január 11-i adás pedig aggályos kontextusban dolgozta fel a szexualitás, illetve a homoszexualitás témáját; pozitív, humoros színben tüntette fel az alkohol- és drogfogyasztást, továbbá durva trágárság is helyet kapott”.

Az eljárások a korhatár-besorolási szabályok betartását ellenőrző, az év elején megkezdett tematikus hatósági vizsgálat keretében zajlanak, amely a legnagyobb elérésű rádiókat érinti, így a Class FM-en kívül a Music FM-et, a Petőfi Rádiót és a Sláger Rádiót, a rájuk vonatkozó vizsgálati eredményeket a közeljövőben fogja tárgyalni a médiatanács – fűzték hozzá. A testület ugyanakkor a Class FM január 27-i és 28-i – az egyik műsorvezető orvosi kezeléséről viccelődő – reggeli adását kifogásoló állampolgári bejelentést megvizsgálva nem látott jogalapot hatósági eljárás megindítására.

A Médiatanács állampolgári bejelentés alapján vizsgálja a Tilos Rádió 7térítő című műsorának február 29-i beszélgetését, mert a szolgáltató a műsorszámot korhatári figyelmeztetés nélkül tette közzé, bár vélhetően 12 éven aluliak számára nem ajánlottként kellett volna sugároznia. „A kérdéses szegmensben ugyanis olyan szexuális tartalmú információk hangzottak el, amelyeknek értelmezése a kiskamaszok számára problémát jelenthet” – emelte ki a hatóság közleménye.

A Médiatanács hatósági eljárást indít öt médiaszolgáltatóval szemben, mert vélelmezhetően nem teljesítették törvényi kvótakötelezettségeiket. Eljárás indult a zenei és műsorkvótával kapcsolatos tavalyi második félévi adatszolgáltatások elmaradása miatt 10 rádió és 15 televízió üzemeltetőjével szemben is.