Újabb csatát és területet vesztett az Iszlám Állam

Fotó: AFP / - / AFP / -

-

Az iraki kormányerőknek sikerült visszafoglalniuk az észak-iraki Tikrít területének mintegy felét az Iszlám Államtól. A terroristák tízezer pokolgépet rejtettek el szerte a városban.


Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint a város felét már sikerült visszafoglalni a dzsihadistáktól. a hadsereg előrehaladását azonban megnehezítik a lesben álló mesterlövészek, az öngyilkos merénylők és az elrejtett pokolgépek.

„Erőink körbevették a városközpontban lévő fegyvereseket, de a rengeteg robbanószerkezet miatt csak lassan tudunk haladni” – mondta egy név nélkül nyilatkozó iraki rendőrezredes. Szerinte a dzsihadisták mintegy 10 ezer házilag készített pokolgépet rejtettek el Tikrítben. A hadsereg egyik neve elhallgatását kérő tisztségviselője arról számolt be, hogy egészen addig nem mennek tovább, amíg meg nem érkezik az erősítés Tikrítbe.

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges síita milicisták szerdán hatoltak be először Szaddám Huszein egykori diktátor szülővárosába azóta, hogy kilenc hónappal ezelőtt elfoglalták a települést a szélsőséges erők.

Az egyik síita paramilitáris egység parancsnoka azt közölte, bár semmi kétség nincs az offenzíva kimenetelét illetően, időre van szükségük. „Nem sietünk, van egy tervünk, ahhoz tartjuk magunkat. Az is rendben van, ha a csata két, három vagy négy is napig eltart. Hamarosan Tikrít felszabadítását fogjuk ünnepelni” – mondta.

Az iraki hadsereg több mint egy hete indított nagyszabású offenzívát a Bagdadtól 160 kilométerrel északnyugatra, a Tigris folyó partján fekvő Tikrít visszafoglalására. Tikrít az iraki fővárost az Iszlám Állam fellegvárának számító Moszullal összekötő stratégiai fontosságú útvonalon található. A hadjárat végső célja a Tikríttől 250 kilométerre északra található észak-iraki nagyváros, Moszul visszaszerzése. Moszul a legnagyobb város, amely jelenleg az Iszlám Állam kezében van.