Újabb büntetőeljárás az Új Magyar Gárda főkapitánya ellen

-

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő iroda (NEKI) bejelentése alapján újabb büntetőeljárás indult Mészáros István, az Új Magyar Gárda főkapitánya ellen. Most az egy évvel ezelőtt, Csókakőn tartott avatási ceremónia miatt tett feljelentés alapján a Székesfehérvári Járási Ügyészség egyesülési joggal visszaélés bűntette miatt rendelt el nyomozást - derül ki a NEKI közleményéből.Miután egy hasonló ügyben nyomoznak, az ügyészség már benyújtotta a vádiratot a Székesfehérvári Járásbírósághoz.


A NEKI még 2013-ban a Magyar Gárda országos toborzása és tisztújítása miatt kérte a szervezet vezetővel szembeni büntetőeljárás megindítását, mivel a Magyar Gárda Egyesületet 2009. júniusában a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen azzal az indokkal oszlatta fel, hogy az: „az egyesületi törvénybe ütközően gyakorolja tevékenységét, félelmet kelt a cigányságban, illetve a romákon kívül más kisebbségek, például a zsidók emberi méltóságát is sérti.” A feloszlatás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gárdisták nem szervezhetnek toborzásokat, tisztavatást, nem szervezhetnek gyűléseket, nem léphetnek fel egységesen úgy, mint a Magyar Gárda - írja a NEKI.

A gárdisták mozgolódása nem szűnt meg, de az országos toborzás nem szúrt szemet a hatóságoknak, ezért a NEKI a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult. A gárdisták rendezvényeinek megtartása miatt 2012. júniusában László Attilát, a Békés Megyei gárdakapitányt már elítélték, őt akkor a bíróság próbára bocsátotta.

A NEKI feljelentése alapján a Kalocsai Járásbíróság 100-100 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta a gárdakapitányt és helyettesét folytatólagosan elkövetett egyesülési joggal való visszaélés miatt. A vádlottakat társtettesként elkövetett egyesülési joggal való visszaélésben mondta ki bűnösnek a bíróság, nem jogerősen.