Újabb pénzügyi botrány két miniszter városában

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Milliárdos csalást követhett el egy karcagi utazási iroda, amely állítólag magas hozamot ígérő befektetésekkel is foglalkozott, holott erre nem volt engedélye. A cég tulajdonosa meglépett, és magával vitte a befektetők pénzét is. Az ügyben a rendőrség sikkasztás gyanújával nyomoz.


Felszívódott a tulajdonosa annak a karcagi utazási irodának, amely befektetésekkel is foglalkozott, és 20 százalékos hozamot ígért az ügyfeleinek – írja az Atv. A kár elérheti a milliárdos nagyságrendet.


A tévécsatorna szerint a cég tulajdonosa kedden egy levelet is hátrahagyott, azzal a kikötéssel, hogy azt csak kedden délután 3 óra után bonthatják ki a megkárosított ügyfelek. A levél tartalma eddig nem került nyilvánosságra.

A karcagi videk.ma cikke szerint a befektetők már kedden délelőtt megtudhatták, hogy a tulajdonos és családja eltűnt a cégre bízott pénzzel, mert körülbelül százfős tömeg gyűlt össze a vállalkozás székhelye előtt 11 óra körül. A lap szerint a Kun-Mediátor utazási irodáról van szó.

A rendőrség kedden megjelent a cég telephelyén, ahol házkutatást tartottak. Délután fél öt körül Teleki Zoltán karcagi rendőrkapitánya is felszólalt, a rendőrségi eljárásról tájékoztatta a károsultakat és érintetteket.

Séllei Ilona ügyvéd a videk.ma-nak azt nyilatkozta: ha beigazolódik, hogy valóban bűncselekmény történt, vagy annak alapos gyanúja áll fenn, akkor a károsultaknak a rendőrségi segítségen túl jogi segítséget is kell kérniük. Ezt azzal indokolta, hogy nem csak büntető, de polgári vonatkozása is lehet az ügynek. A károsultaknál a gyorsaságon múlik minden.


Sikkasztás gyanújával nyomoznak

Kedden éjjel aztán a Police.hu kiadott egy közleményt is, eszerint többen személyesen tettek bejelentést 2015. április 14-én a Karcagi Rendőrkapitányságon. Azt írták: egy pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozás karcagi fiókjában befektetési szándékkal elhelyezett pénzükhöz a lekötési idő lejárta után nem fértek hozzá.

A közlemény szerint a feljelentők a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a budapesti székhelyű szolgáltató kft.-nél.

A bejelentéseket követően a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen és vizsgálja az ügy körülményeit. A vállalkozás felelős vezetőjének jelenlegi tartózkodási helye a nyomozóhatóság előtt nem ismert.Karcaghoz két kormánytag is kötődik. Varga Mihály gazdasági miniszter 1998 és 2010 között a körzetben szerzett egyéni mandátumot. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter 1990 és 2010 között a város polgármestere is volt, jelenleg a körzet parlamenti képviselője.


Veszteséges családi cég

A Kun-Mediátor Kft. egy 16 éve alakult családi vállakozás, amely 10-20 munkatárssal az elmúlt években Kelet-Magyarországon, sőt Budapesten is nyitott utazási irodát. Engedélye ugyanakkor csak pénzváltásra volt, egyéb pénzügyi, befektetési szolgáltatási tevékenységre nem. A cég két tulajdonosa 70-30 százalékos arányban Dobrai Sándorné és Kemecsi László. Előbbinek a lányai is részt vesznek a vállalkozás irányításában, maga Dobrai Sándorné 2006 és 2010 között külső tagként részt vett a karcagi önkormányzat idegenforgalmi bizottságának a munkájában. Kemecsi László a Karcag SE vezetőedzője, decemberben pedig beválasztották a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének irányításába: az Alföld és Észak-magyaroszági Régió bizottsági tagja.

A vállalkozás a mérlegbeszámolók tanúsága szerint nem hajtott busás hasznot, évi 60-70 millió forintos forgalma mellett az alaptevékenysége az elmúlt években veszteséges volt, amit csak a pénzügyi tevékenység ellensúlyozott, így különösebb nyereség nélkül, de évről-évre elevickélt.

A család vállalkozói tevékenysége még rendezvényszervezésre, egy étterem és egy szépségstúdió üzemeltetésére is kiterjedt, de kimutatott profit azokon se nagyon volt az elmúlt években. A Kun-Mediátor egy tévécsatornát is üzemeltetett, a Mediátor TV-t, amely a helyi kábelhálózatban és a YouTube-on is sugározta műsorait, ezek részben a helyi közéletről, részben az utazásokról szóltak.


Vizsgálatot indít a felügyelet

Jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával piacfelügyeleti vizsgálatot indít az MNB a fő tevékenysége szerint utazásszervezéssel foglalkozó Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-nél – tette közzé szerdán délelőtt a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az MNB szerint a társaság fő tevékenységeként utazási irodaként működik, utazásközvetítéssel foglalkozik, amely mellett pénzváltási tevékenységet is folytat. A társaságnak pénzügyi tevékenységre vonatkozó engedélye nincs az MNB-nél.

A beérkezett piaci jelzések alapján a jegybank azonnal megkezdte az ügy áttekintését, s ennek során egyeztetett az illetékes rendőr főkapitányság szakembereivel is. Az ügy kapcsán számos feljelentés érkezett a rendőrséghez is.