Újabb botrány Lochte körül

Fotó: AFP / MARTIN BUREAU

-

Rendbontás miatt átmenetileg félbeszakadt egy amerikai táncos tévéműsor, amikor a riói botránya miatt tíz hónapra eltiltott úszó, Ryan Lochte lépett fel.


A Dancing with the Stars című vetélkedőn a hatszoros olimpiai bajnok is megmutatta tánctudását, de a zsűri döntése közben két férfi rohant fel a színpadra Lochte-ellenes pólóban, a 32 éves sportolót hazugnak nevezve.


A biztonságiak lefogták és átadták a rendőrségnek a rendbontókat. A nézőtéren néhányan ugyancsak Lochte ellen tiltakozó pólóban ültek, őket szintén kivezették. A műsorvezető közölte, hogy reklámszünetet tartanak, majd a show folytatódott.

Csütörtökön az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) és az ország úszószövetsége közösen tiltotta el tíz hónapra Lochte-t, aki nem kapja meg a 100 ezer dolláros jutalmat, ami a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként szerzett riói aranyéremért járt volna neki, ráadásul a USOC és az úszószövetség havi támogatását is megvonják tőle a szankció idejére, amellett az olimpiai válogatott edzőközpontjait sem használhatja. A versenyzőt 20 óra közhasznú munkára is kötelezték, egyúttal nem vehet részt az amerikai olimpiai csapat tiszteletére rendezett fogadáson a Fehér Házban.

Lochte azt állította, hogy augusztus 15-én Rióban őt és három úszótársát, Jack Congert, Gunner Bentzet és Jimmy Feigent fegyverrel rabolták ki, amikor taxival egy buliról az olimpiai faluba tartottak. Később videofelvételek alapján kiderült, hogy valójában ők randalíroztak, megrongáltak egy benzinkutat és összetűzésbe kerültek az alkalmazottakkal. Lochte társait egyformán négy hónapra tiltották el.

Lochte az incidens után élő televíziós műsorban bocsánatot kért a braziloktól. Elmondta, hogy erős alkoholos befolyásoltság alatt állította, hogy kirabolták őket és túlzásba esett. Korábban több támogatója is beszüntette vele az együttműködést, ezzel több mint egymillió dollárt veszített.