Újabb bizonyíték az észak-koreai fegyverkezésre

Fotó: Getty Images / ChinaFotoPress

-

A kelet-ázsiai ország hivatalosan műhold felbocsátására készül, valójában nagy hatótávolságú rakétáit tesztelheti.


Észak-Korea arról tájékoztatta az ENSZ egyik szakosított szervét, hogy műholdat készül felbocsátani február 8. és 25. között. A múlt héten azonban amerikai kormányzati források arról számoltak be, hogy Észak-Korea vélhetően nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta tesztelésére készül.

Phenjan legutóbb 2012 decemberében hajtott végre – állítása szerint – műholdfellövést. Amerikai és dél-koreai katonai szakértők szerint ugyanakkor az észak-koreai tesztek célja nem műholdak Föld körüli pályára állítása, hanem nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták tesztelése.

Daniel Russel, az Egyesült Államok külügyminisztériumának kelet-ázsiai ügyekben illetékes államtitkár-helyettese azt mondta, hogy a műholdfelbocsátás Phenjan nemzetközi kötelezettségeinek "égbekiáltó megsértése" lenne. Az amerikai diplomata szerint a tervezett kilövés megerősíti, hogy szigorítani kell az Észak-Koreával szemben alkalmazott ENSZ-szankciókat.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea már jelenleg is a kommunista diktatúrára kivetett büntetőintézkedések szigorítását akarja elérni a január 6-án végrehajtott észak-koreai kísérleti atomrobbantás miatt.