Újabb bírósági döntést hoztak a katalán függetlenség ellen

Fotó: MTI/EPA / Enric Fontcuberta

-

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a katalán parlament hétfőre összehívott rendkívüli ülését. A napirenden a függetlenségi népszavazás eredményének értékelése szerepel.


A testületnél a katalán szocialista párt (PSC) támadta meg az ülést összehívó határozatot. Az alkotmánybíróság határozata azt jelenti, hogy a beadványt eljárásba vette, ítéletének meghozatalára öt hónapja van, de addig törvényesen nem lehet megtartani az ülést.

A hétfői parlamenti napirend egyetlen pontja, hogy Carles Puigdemont katalán elnök értékeli az október 1-i függetlenségi népszavazás eredményét és hatásait. Ám Mireia Boya, a CUP baloldali nacionalista párt képviselője szerint egyoldalúan kinyilvánítják függetlenséget. A katalán kormánypárt, a Junts pel Sí egyelőre nem szólalt meg. Puigdemont szerdán azt mondta, hogy kormánya e hét végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenségét.

A törvény értelmében a hivatalos végeredmény kihirdetését követően 48 órán belül a katalán parlament rendkívüli ülésén elfogadják az elszakadásról szóló határozatot.

A spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett, törvénytelen népszavazásnak egyelőre csak előzetes eredményeit közölték. A választásra jogosultak 42,3 százaléka vett részt a referendumon, összesen 2,26 millióan, akiknek 90 százaléka, 2,02 millió támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

Hétfőre a katalán parlament elé a függetlenség pártolói utcai megmozdulást terveznek, vasárnap pedig a Spanyolország egysége mellett tüntetők készülnek felvonulni Barcelonában.