Újabb bankról derült ki, hogy a jóváírás napjával is nyerészkedett

-

Az Eger és Környéke Takarékszövetkezet 4,5 milliós bírsággal bűnhődik. És az MNB utasítására gyorsan ki kell javítania hibáit.


Az MNB határozata megállapította, hogy az Eger és Környéke Takarékszövetkezet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény utólagos tájékoztatásra és a visszatérítési jog gyakorlására vonatkozó rendelkezéseit fogyasztó és mikrovállalkozás ügyfelei esetében, valamint néhány esetben a számlanyitásra vonatkozó előírásokat. Megsértette továbbá a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendelet haladéktalan jóváírásra vonatkozó rendelkezését és esetenként a megfelelő értéknap használatára vonatkozó rendelkezését a BKR napközbeni átutalásából és a Postai Elszámoló Központtól beérkezett fizetési műveletek, illetve a hitelintézeten belüli csoportos átutalások jóváírása esetében, valamint a visszautasítására vonatkozó rendelkezést azáltal, hogy a fizetési számla fedezethiánya miatt nem teljesíthető rendszeres átutalási megbízásokat nem utasította vissza, hanem megállapodás nélkül sorba állította.

A bírság összegének megállapításánál az MNB figyelembe vette, hogy az Eger és Környéke évek óta változatlan tartalommal fennálló, fogyasztókat is védő szabályokat sértett, és a jogszabálysértések többségét a hitelintézet számlavezető rendszerébe, folyamataiba vagy pénzforgalmi szolgáltatási keretszerződésébe építetten követte el.

Ráadásul a nem tételes és nem egyértelmű utólagos tájékoztatás, a visszatérítés iránti jog indokolatlan korlátozása, továbbá a nem haladéktalan jóváírás az ügyfelek széles körét, illetve a fizetési megbízások jelentős hányadát érintette, továbbá a nem megfelelő értéknappal történő jóváírással a hitelintézet jogosulatlan vagyoni előnyhöz jutott, ami az ügyfeleinek egyúttal kamatveszteséget okozott.

Az MNB kötelezte a hitelintézetet, hogy 2015. szeptember 30-ig tegyen rendet háza táján, és legkésőbb 2015. november 15-ig adatok és dokumentumok beküldésével igazolja a szabálysértések megszüntetését.