Újabb auschwitzi lágerőr pere kezdődött, magyar vádlói is vannak

-

A 94 éves német férfi a vád szerint bűnrészes legalább 170 ezer ember meggyilkolásában. A per előreláthatóan május 20-ig tart, és nagyjából negyven mellékvádló is belépett, többnyire holokauszttúlélők és áldozatok rokonai, köztük magyar állampolgárok is.


A per csütörtökön kezdődött az észak-rajna–vesztfáliai Detmoldban. A német sajtóban Reinhold Hanning néven azonosított nyugdíjas ellen a nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott speciális ügyészség (ZSt) helyi kirendeltsége emelt vádat.

Hanning a náci párt fegyveres szervezetének, az SS-nek a tagja volt, aki őrként szolgált Auschwitz-Birkenauban. A táborba 1944-ben csaknem 140 vasúti szerelvénnyel 437 ezer magyarországi zsidót hurcoltak.

Az ügyészség szerint a vádlott pontosan tudta, hogy a táborban az emberölés milyen formáit alkalmazták, és azt is tudta, hogy a lágerbe deportált embereket csak azért tudták megölni, mert vigyáztak rájuk az őrök.

Legutóbb tavaly ítéltek el Németországban egy egykori auschwitzi lágerőrt. Az ugyancsak 94 éves Oskar Gröning 4 évet kapott, amiért közreműködött a magyar akció során gázkamrába terelt emberek, legkevesebb 300 ezer fő meggyilkolásában.

Az 1958-ban alapított ZSt korábban is foglalkozott lágerőrökkel, de vádemelést évtizedekig nem kezdeményezett, mert úgy látta, hogy nincs esély elmarasztaló ítélet kiharcolására. A fordulatot John Demjanjuk, a sobibóri koncentrációs tábor őrének ügye hozta meg. Egy müncheni bíróság 2011-ben öt év börtönre ítélte az időközben elhunyt lágerőrt, bűnrészesnek találva őt 27 ezer zsidó foglyának meggyilkolásában.

A ZSt időközben valamennyi ismert élő auschwitzi őr ügyében vizsgálatot kezdett. Oskar Gröning és Reinhold Hanning pere után még további három ember ügye kerülhet bíróság elé.


pbm \ kpk \ kvs